Qatar Airways poate survola spaţiul aerian al Siriei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După mai mulţi ani de conflict

Qatar Airways poate survola spaţiul aerian al Siriei

Externe 23 Aprilie 2019 / 16:59 605 accesări

Siria i-a dat permisiunea companiei Qatar Airways să-i utilizeze spaţiul aerian, după mai mulţi ani de conflict şi întrerupere a legăturilor diplomatice între Doha şi Damasc, informează marţi France Presse, potrivit agerpres.ro. "Ministrul sirian al transporturilor Ali Hammoud a acceptat să acorde companiei Qatar Airways permisiunea de a folosi spaţiul aerian sirian", a declarat ministerul său luni noapte pe pagina sa de Facebook.

Această autorizaţie urmează după "o cerere depusă de autoritatea de aviaţie civilă qatariotă", se adaugă într-un comunicat. "Acordul se bazează pe principiul reciprocităţii, în condiţiile în care SyrianAir a continuat să utilizeze spaţiul aerian qatariot şi nu a încetat niciodată să zboare la Doha în timpul războiului", a adăugat ministerul. Hammoud a descris decizia drept un "pas foarte important", care, în opinia sa, ar permite Siriei "să obţină venituri suplimentare în valută". De la izbucnirea conflictului în Siria în 2011, multe companii aeriene au încetat să mai deservească această ţară sau chiar să-i survoleze spaţiul aerian, de teamă de a nu se ciocni cu avioane militare.

Ocolirea Siriei a avut totuşi "un impact asupra preţurilor biletelor" şi a "timpului de zbor", provocând "pierderi semnificative pentru aceste companii", a reamintit ministrul sirian.

Qatarul a jucat un rol determinant în războiul civil sirian prin furnizarea de arme grupurilor rebele. La începutul conflictului, Doha a rupt legăturile cu Damascul, suspendat din Liga Arabă la sfârşitul anului 2011. Surse diplomatice au anunţat eforturi discrete pentru a restabili relaţiile dintre cele două ţări, dar ministrul qatariot al afacerilor externe Mohammed bin Abdulrahman Al Thani a negat în ianuarie orice posibilă "normalizare". Companiile aeriene din Qatar nu pot însă utiliza spaţiul aerian saudit, al Emiratelor şi al Bahreinului din cauza crizei diplomatice din Golf de aproape doi ani. Aceste trei ţări, pe lângă Egipt, au rupt relaţiile cu Qatarul în iunie 2017 impunându-i o blocadă economică şi diplomatică. Riadul şi aliaţii săi acuză Qatarul că nu ia suficientă distanţă faţă de Iran, puterea regională şiită rivală a Arabiei Saudite sunite, şi că sprijină grupuri islamiste radicale, ceea ce Doha neagă.

Taguri articol


12