Oficialii din Qatar consideră că statele arabe trebuie să trimită trupe în Siria pentru a opri uciderea civililor. Şeicul Hamad bin Khalifa al-Thani a declarat pentru postul de televiziune american CBS că „militarii ar trebui să se ducă acolo pentru a opri crimele”. Este prima dată când un lider arab cere public o intervenţie militară în Siria. Peste 5.000 de civili au fost ucişi de la declanşarea protestelor în Siria în luna martie, potrivit ONU. Qatarul a fost şi prima ţară arabă care s-a alăturat operaţiunii NATO din Libia, ce a dus la căderea regimului Kadhafi. De asemenea, conduce criticile regionale la adresa violenţelor comise de regimul sirian şi de cel yemenit.
Iranul este suspectat că furnizează armament Siriei pentru a ajuta regimul Bashar al-Assad să comită acţiuni de reprimare, afirmă oficiali americani de rang înalt. Generalul iranian Qassem Soleimani, comandantul unităţii Qods din cadrul Gardienilor Revoluţiei, s-a aflat în capitala Siriei în ianuarie, conform oficialilor americani citaţi. În paralel, SUA au transmis, vineri, Rusiei îngrijorarea în legătură cu nava care ar transporta circa 60 de tone de echipamente militare în Siria. O navă rusă transportând o încărcătură periculoasă se îndreaptă spre Siria, după o scurtă escală în Cipru, a dezvăluit vineri seară o sursă a armatorului. Conform presei ruse, nava, care se îndreaptă spre portul sirian Tartous, ar putea transporta până la 60 de tone de echipamente militare exportate de compania rusă Rosoboronexport. Nava Chariot a făcut escală în Cipru pentru realimentare, iar autorităţile cipriote i-au permis plecarea doar cu condiţia de a se îndrepta spre Turcia, în loc de Siria. Dar echipajul a decis să continue pe ruta iniţială după plecarea din portul cipriot.
Regimul de la Damasc încearcă să împace în orice fel opoziţia. Liderul sirian Bashar al-Assad a emis un decret pentru acordarea unei amnistii generale. Decretul spune că amnistia se aplică persoanelor care au comis infracţiuni în evenimentele ce s-au produs în perioada 15 martie 2011-15 ianuarie 2012. Mişcarea marchează zece luni de la declanşarea protestelor. Agenţia oficială SANA nu precizează numărul total al sirienilor arestaţi, dar grupurile internaţionale susţin că mii de oameni au fost arestaţi. Totodată, se relatează că dezertorii de rang înalt din armata siriană vor forma un Consiliu militar suprem, pentru planificarea de operaţiuni împotriva regimului Assad. Consiliul va fi anunţat în curând în Tucia şi va fi condus de Mustafa al-Sheikh, care a dezertat recent. Acesta a servit drept comandant al unei unităţi din nordul Siriei. Consiliul se va coordona cu rebelii din Armata siriană liberă. Opoziţia afirm că circa 40.000 de sunniţi au dezertat din armata siriană.