Qatarul se opune unei operațiuni militare în Libia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Qatarul se opune unei operațiuni militare în Libia

Externe 20 Februarie 2015 / 00:00 461 accesări

Europa trece prin cele mai tensionate momente de la încheierea Războiului Rece, iar conflictul din estul Ucrainei pare chiar o amenințare distantă față de spectrul îngrozitor al violențelor religioase și al terorismului. În Franța, cinci adolescenți au fost puși sub acuzare pentru vandalizarea a sute de morminte evreiești în estul țării, act care a șocat opinia publică. La nivel oficial, prin cei mai înalți reprezentanți ai săi, Franța promite protejarea comunității sale iudaice, dar contextul internațional nu este deloc favorabil păcii. Combatanții grupării sunnite Stat Islamic (SI) amenință Europa și tot spectrul civilizației sale, oriunde în lume.

            În zone extinse din Siria și Irak, combatanții SI au preluat controlul și au instituit un regim de teroare soldat cu mii de morți, iar reacția coaliției internaționale de a bombarda vaste regiuni aflate sub controlul lor nu pare să diminueze cruzimea pe care aceștia o arată. În ultimele 24 de ore, SUA au efectuat 15 noi raiduri aeriene, după alte 16 bombardamente asupra unor regiuni din nordul Irakului. Coaliția internațională și forțele armate kurde au reușit să distrugă opt poziții ale milițiilor SI, fiind date lupte pentru eliberarea orașului sirian Kobani. În retragerea lor de pe pozițiile deținute în Siria și Irak, circa trei mii de combatanți ultraradicali amenință să pătrundă în Turcia, unde ar putea comite atentate teroriste.

            În ceea ce privește extinderea operațiunilor coaliției internaționale în Libia, unde milițiile SI au preluat controlul asupra unor regiuni extinse, aceasta s-a blocat deocamdată. Qatarul și-a rechemat ambasadorul din Egipt, în urma disputei cu privire la operațiunea militară demarată de oficialii de la Cairo în țara vecină, după uciderea a 21 de creștini copți. Egiptul, cea mai populată țară arabă, a acuzat în mod oficial Qatarul că sprijină mișcarea Frații Musulmani, care s-a aflat la putere la Cairo în 2013, iar de atunci, cele două țări nu se mai pot pune de acord asupra politicii de urmat în regiune. Noua dispută pare să fie un balon de oxigen pentru combatanții SI. Ușurința cu care se deplasează aceste adevărate brigăzi mobile de teroriști riscă să inflameze întreaga regiune, primele vizate de instabilitate fiind Tunisia și Algeria. Nu o dată SI a amenințat Europa cu invazia și cu sângeroase atentate teroriste, iar valurile de imigranți care ajung în Italia sunt metoda cea mai eficientă pentru inflitrarea teroriștilor.

PERSECUȚIA FEMEILOR Sunt multe mărturii cutremurătoare despre ce se întâmplă sub ”domnia” combatanților SI. Femeile care trăiesc în ”califatul” autoproclamat de Statul Islamic sunt supuse agresiunilor sexuale şi sunt din ce în ce mai speriate să îşi părăsească locuinţele, a declarat un grup local de activişti, citat de publicația ”The Independent”. Multe femei şi fete tinere sunt obligate să se căsătorească cu militanţi din cadrul grupării SI în Raqqa, oraş sirian devenit capitala de facto a grupării, şi sunt ulterior bătute şi abuzate de soţii lor. Grupul activist intitulat ”Raqqa este măcelărită în tăcere” (RBSS) susţine că universităţile au fost închise de SI şi femeilor le este interzis să călătorească în alte zone pentru a studia. Într-un raport publicat pe site-ul său de internet, grupul susţine că membrii SI au început să-şi caute soţii după ce au încercuit oraşul. Militanţii au introdus o serie de măsuri pentru a le forţa pe femei să se căsătorească, interzicându-le să călătorească sau să lucreze fără prezenţa unui bărbat din familie.

            Abu Mohammed Hussam, unul dintre activiştii RBSS care locuiesc în afara oraşului Raqqa, susţine că femeile care se plimbă singure sunt hărţuite constant. Acesta afirmă că fete şi femei cu vârste între 9 şi 50 de ani sunt trimise în ”centre de educaţie” speciale, pentru a învăţa Coranul şi cum să fie soţii bune. Raportul RBSS pretinde că membrii SI au profitat de familiile sărace, oferindu-le bunuri şi bani pentru a-şi căsători fetele. Hussam susţine că a vorbit cu trei femei cu vârste între 19 şi 29 de ani, care ar fi fost abuzate de membrii SI. Una dintre ele i-a spus că a fost spitalizată după ce un combatant cu care a fost obligată să se căsătorească a abuzat-o sexual. ”Unele femei susţin că militanţii străini sunt mai răi ca monştrii. Unele dintre ele afirmă că li s-au cerut lucruri bizare. Ei caută, de asemenea, să se căsătorească cu fete tinere”, a declarat acesta pentru ”The Independent”. Hussam afirmă că militanţii vor mai multe soţii şi caută în general femei care au fost răpite şi sunt vândute ca sclave sexuale. Raportul publicat de RBSS susţine că teama de a fi atacate şi agresate sexual le face pe femei să nu îşi mai părăsească locuinţele. ”Toţi aceşti factori şi circumstanţe le-au indus panică şi teamă fetelor şi femeilor din Raqqa, ale căror case le-au devenit morminte”, conchide documentul.

TERORISMUL NU ARE RELIGIE Lupta împotriva extremiștilor necesită eforturi mari pentru a recupera avansul înregistrat de aceștia în utilizarea internetului pentru a atrage și a convinge potențiali recruți, au estimat participanți la o reuniune împotriva extremismului care se desfășoară la Washington. În opinia președintei Institutului pentru Dialog Strategic (ISD), Sasha Havlicek, este nevoie de folosirea metodelor de marketing online ale companiilor pentru a contracara propaganda grupării SI, considerată expertă în arta utilizării internetului pentru a căuta și a atrage eventuali recruți. ISD, organizație neguvernamentală cu sediul la Londra, a întreprins mai multe experiențe cu Google Ideas, Twitter și Facebook în încercarea de a se opune în plan ideologic extremiștilor, direct, în rândul potențialilor recruți.

            Este important să nu se declanșeze un adevărat război împotriva unei religii. Președintele Obama a afirmat că ”teroriștii nu vorbesc în numele unui miliard de musulmani”, lansând un apel la unitate și acțiune pentru a învinge falsele promisiuni ale extremismului. ”Nu suntem în război cu Islamul”, a declarat Barack Obama în ziua a doua a summitului organizat la Washington pentru a da un răspuns extremismului violent, la care au fost invitați reprezentanți din 60 de țări. ”Conducătorii unor organizații cum este Statul Islamic nu sunt lideri religioși, sunt teroriști”, a adăugat președintele american. ”Trebuie să explicăm mai clar motivele pentru care respingem anumite idei”, a continuat iderul de la Washington, subliniind că liderii musulmani trebuie să facă mai mult pentru a discredita ideea potrivit căreia țările occidentale ar fi hotărâte să suprime Islamul. ”Grupurile teroriste utilizează o propagandă bine țintită în speranța de a atinge și a manipula tineri musulmani, în special pe cei care se simt abandonați. Acesta este adevărul”, a mai spus liderul de la Casa Albă. ”Înregistrările video de înaltă calitate, utilizarea rețelelor sociale, conturile de Twitter ale teroriștilor sunt concepute pentru a atrage tinerii conectați la internet”, a continuat acesta. ”Acești teroriști sunt o amenințare în primul rând pentru comunitățile pe care le vizează. Aceste comunități trebuie să ia inițiativa”, a afirmat președintele american.

Taguri articol


12