R. Moldova a marcat, ieri, 23 de ani de la proclamarea independenţei prin lansarea conductei de gaze naturale Iaşi - Ungheni, care va asigura legătura între sistemele de transport al gazelor naturale din ea și România. Inaugurarea gazoductului face parte din programul vizitei premierului român, Victor Ponta, în R. Moldova. El a participat la ceremonie alături de premierul moldovean, Iurie Leancă, în localitatea Zagarancea. Implementarea proiectului, pentru care UE a alocat, potrivit agenţiei ruseşti Itar-Tass, 26 de milioane de euro, a durat un an. Scopul UE a fost să conecteze sistemul moldovean de transport de gaze naturale la cel european, consolidând, în acest fel, securitatea energetică a R. Moldova prin livrări alternative din România.
Preţul natural al gazelor româneşti nu a fost dezvăluit, potrivit agenţiei, însă premierul Iurie Leancă a declarat pentru presă că speră să fie mai mic decât preţul Gazpromului rusesc. Potrivit acestuia, R. Moldova negociază cu holdingul rusesc o reducere a preţului gazelor naturale ruseşti, pe care fosta republică sovietică le importă cu aproximativ 370 de dolari la mia de metri cubi. Potrivit unui acord semnat la începutul lui august de compania românească Transgaz şi compania moldoveană de stat Vestmoldtransgaz, din cauza capacităţii reduse a conductei, livrările româneşti de gaze naturale nu vor depăşi 50 de milioane de metri cubi pe an, reprezentând 4% din cererea anuală la nivel naţional (aproximativ 1,3 miliarde de metri cubi). În vederea eficientizării economice a proiectului este necesară construirea unei conducte suplimentare Ungheni - Chişinău, cu staţii de compresare şi alte infrastructuri de transport, o investiţie estimată de Itar-Tass la 50 de milioane de euro.
FELICITĂRI DIN SUA Secretarul de stat american, John Kerry, a transmis un mesaj de felicitare poporului R. Moldova din partea preşedintelui american, Barack Obama, şi a poporului SUA, cu ocazia aniversării a 23 de ani de la declararea independenţei pe 27 august 1991. Kerry evocă, în comunicat, vizita pe care a efectuat-o la începutul lui decembrie 2013 în R. Moldova, angajamentul Chişinăului de a promova democraţia şi angajamentul SUA de a ajuta ţara să-şi atingă întregul potenţial democratic, inclusiv prin asistenţă americană în vederea îmbunătăţirii mediului judiciar moldovean. Şeful diplomaţiei americane evocă, totodată, întâlnirea cu premierul Iurie Leancă şi vizita pe care a efectuat-o atunci la pivniţele Cricova, citând ”un export care a făcut R. Moldova cunoscută în întreaga lume”. ”Aşa cum am spus atunci, voi sunteţi cei care vă definiţi viitorul, prin speranţele şi aspiraţiile pe care le aveţi”, afirmă Kerry.