R. Moldova, condamnată la CEDO pentru torturarea unui deţinut de către poliţişti

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

R. Moldova, condamnată la CEDO pentru torturarea unui deţinut de către poliţişti

Externe 20 Iunie 2009 / 00:00 476 accesări

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat R. Moldova să-i achite cetăţeanului Serghei Gurgurov suma de 45.000 de euro, deoarece a fost torturat de poliţişti în perioada în care a fost reţinut. Potrivit avocatului lui Serghei Gurgurov, Veaceslav Ţurcan, acesta a fost reţinut în 2005 şi acuzat că ar fi furat telefoane mobile. ”El a fost torturat de poliţişti cu curent electric şi diferite greutăţi aplicate pe spate, pentru a recunoaşte infracţiunea. În consecinţă, Gurgurov a devenit invalid de gradul I, iar capacitatea de muncă i-a fost redusă la 75%”, a menţionat avocatul. Ţurcan a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că decizia CEDO reprezintă un precedent pentru R. Moldova. ”În decizia sa, CEDO a evidenţiat că Procuratura a încercat să tăinuiască infracţiunile comise de poliţiştii care au aplicat tortura şi nu a încercat să facă investigaţii pentru a depista adevărul. Dosarul lui Gurgurov va avea o continuare la noi în ţară, căci vom solicita răspunderea penală a procurorilor care nu au dorit să-i identifice şi să-i tragă la răspundere pe călăii care l-au torturat pe Serghei Gurgurov”, a precizat el. În cazul în care nu se va face dreptate, Gurgurov va apela din nou la CEDO.

Potrivit directorului executiv al Amnesty International, Serghei Golosceapov, organizaţia sa, alături de mai multe asociaţii neguvernamentale din domeniul apărării drepturilor omului, au cerut, în 2005, tragerea la răspundere a celor care l-au torturat pe Gurgurov. ”Procuratura spune că el se preface că ar fi invalid. Dar existau dovezi care arătau clar că atunci cînd a fost reţinut, el era sănătos, iar cît timp a stat la închisoare a fost torturat pînă la pierderea cunoştinţei. Decizia CEDO ar trebui să îngrijoreze autorităţile, care ar trebui să educe poliţiştii să nu folosească tortura asupra reţinuţilor”, a precizat Golosceapov.

Vicepremierul Iurie Roşca vrea revizuirea vizelor pentru români şi ambasador român la Chişinău

Noul vicepremier moldovean, Iurie Roşca, liderul partidului Partidului Popular Creştin-Democrat (PPCD), doreşte revizuirea regimului de vize pentru cetăţenii români care vor să meargă în R. Modova şi numirea rapidă a unui ambasador român la Chişinău. Liderul PPCD a declarat că este necesar ca, într-un viitor cît mai apropiat, să fie identificată o formulă de dialog constructiv cu autorităţile române, astfel încît să fie depăşite discordanţele apărute, în special în ultima perioadă, între Chişinău şi Bucureşti. Totodată, Iurie Roşca s-a pronunţat pentru revizuirea ordonanţei emise de Executivul moldovean privind impunerea vizelor pentru cetăţenii români şi pentru desemnarea cît mai rapidă a unui nou ambasador al României la Chişinău.

După protestele din 7 aprilie, pentru care comuniştii moldoveni au acuzat România, Guvernul de la Chişinău a decis expulzarea ambasadorului României de la Chişinău şi introducerea de vize pentru cetăţenii români. Bucureştiul a desemnat un nou ambasador în locul celui expulzat, în persoana lui Mihnea Constantinescu, dar acesta nu a primit agrementul părţii moldovene. În replică, România a decis să nu mai desemneze alt ambasador, pînă la normalizarea situaţiei dintre cele două ţări. Iurie Roşca a fost numit, săptămîna aceasta, vicepremier în Guvernul Greceanîi. PPCD a fost aliat al Partidului Comuniştilor în legislatura 2005-2009, votînd pentru desemnarea lui Vladimir Voronin la preşedinţia statului pentru al doilea mandat. PPCD şi-a menţinut această alianţă pînă în prezent, acesta fiind şi motivul pentru care, în opinia experţilor de la Chişinău, PPCD a ratat pentru prima dată în istoria sa intrarea în Parlament, acumulînd 3,04% din sufragii, la un prag electoral de 6%. Ironia face că tocmai liderul formaţiunii, Iurie Roşca, a fost şi cel care a avut iniţiativa legislativă de ridicare a pragului electoral de la 4% la 6%. Pentru scrutinul anticipat din 29 iulie, însă, comuniştii au modificat din nou pragul electoral, reducîndu-l de la 6% la 5%.

Recent, Iurie Roşca a îndemnat autorităţile de la Bucureşti să semneze Tratatul politic de bază cu R. Moldova şi Acordul de frontieră. Într-un discurs susţinut în limba engleză la Forumul Europa - Rusia, liderul PPCD a declarat că acest gest ar fi unul de confirmare a independenţei statului vecin. ”Cazul teritoriilor din Est ale României a fost închis după cel de-al Doilea Război Mondial”, a adăugat el, subliniind că România trebuie să pună capăt problemei teritoriale pentru a avea relaţii bune atît cu Republica Moldova, cît şi cu Ucraina. Totuşi, pînă la coalizarea formaţiunii sale politice, în 2005, cu Partidul Comuniştilor al preşedintelui Vladimir Voronin, Roşca pleda pentru reunificarea Basarabiei cu România.



12