R. Moldova, criticată pentru rele tratamente aplicate deţinuţilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

R. Moldova, criticată pentru rele tratamente aplicate deţinuţilor

Externe 14 Mai 2011 / 00:00 561 accesări

Tortura şi alte forme de maltratare a deţinuţilor în comisariatele de poliţie sunt în continuare răspândite în R. Moldova, arată raportul Amnesty International, care critică Chişinăul şi pentru restanţele înregistrate în asigurarea drepturilor minorităţilor sexuale. Raportul menţionează, de asemenea, că autorităţile moldovene nu au efectuat investigaţii prompte şi imparţiale, iar în anumite cazuri, ofiţerii de poliţie nu au fost sancţionaţi. Organizaţia arată, totodată, că membrilor minorităţilor sexuale le-a fost refuzat dreptul de a demonstra, iar în în regiunea transnistreană au loc procese inechitabile.

Raportul Amnesty cu privire la situaţia din R. Moldova reaminteşte că şi Comitetul ONU împotriva torturii şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu numeroasele acuzaţii privind folosirea pe scară largă a torturii şi a altor forme de maltratare a deţinuţilor aflaţi în custodia poliţiei şi a cerut autorităţilor să condamne public şi fără echivoc tortura. Asigurarea separării autorităţilor responsabile pentru interogatoriu şi a celor care se ocupă de detenţia persoanelor reţinute este o garanţie importantă împotriva torturii şi a altor forme de maltratare în detenţie, potrivit Amnesty International. În acelaşi timp, organizaţia arată că la sfârşitul anului trecut existau în continuare procese împotriva unor poliţişti acuzaţi de tortură şi alte forme de maltratare în urma reţinerilor care au avut loc în timpul şi după demonstraţiile violente din aprilie 2009, produse după alegerile parlamentare. Avocaţi şi organizaţii neguvernamentale au anunţat întârzieri şi reţinerea de probe de către autorităţi. Raportul Amnesty notează că R. Moldova a ratificat statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale, în octombrie anul trecut, iar decizia va avea efect din 2011.

În ceea ce priveşte procesele inechitabile din regiunea transnistreană, Amnesty menţionează cazul jurnalistului Ernest Vardanean, care a fost arestat în aprilie anul trecut, sub acuzaţia de trădare şi spionaj. În mai anul trecut, înainte de începerea procesului, principalul post de televiziune din Transnistria a difuzat o înregistrare cu ministrul pentru Securitate în care acesta declara că Ernest Vardanean este vinovat de acuzaţiile aduse. Ernest Vardanean a apărut şi el în înregistrare, susţinând afirmaţiile ministrului şi exprimându-şi regretul pentru ”greşeala teribilă”. Înregistrarea video a devenit ulterior disponibilă pe internet, iar Ernest Vardanean nu a avut aproape niciun contact cu lumea exterioară în perioada de 42 de zile între detenţia iniţială şi difuzarea înregistrării. Jurnalistul s-a aflat în arest preventiv în sediul Serviciului Naţional de Securitate de la Tiraspol, la sfârşitul anului trecut.



12