Marţi, Parlamentul R. Moldova nu a reuşit să aleagă preşedintele ţării, funcţie pentru care singurul candidat înscris este Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat. Ion Pleşca, preşedintele comisiei speciale pentru alegerea şefului statului, a declarat că Marian Lupu a adunat 53 dintre voturile deputaţilor şi nu a fost ales în calitate de şef al statului. Deputaţii Partidului Comuniştilor din R. Moldova (PCRM) au părăsit sala Parlamentului în cursul şedinţei pentru desemnarea preşedintelui ţării, înaintea votului, după ce formaţiunea a decis să nu susţină candidatul propus de Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE).
Potrivit legislaţiei moldovene, un nou vot pentru desemnarea şefului statului va fi organizat în termen de 30 de zile. ”În 30 de zile, până la alegerile repetate, PL nu va încerca să convingă PCRM să voteze. Nu vor, să nu voteze. AIE are mecanisme juridice clare, prin care preşedintele va fi totuşi ales. Veţi afla în curând care sunt acestea”, a declarat Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal şi preşedintele interimar al ţării. Premierul Vlad Filat, deputat din partea Partidului Liberal Democrat din R. Moldova, declarase anterior că, în cazul în care se va ajunge la repetarea scrutinului în termen de 30 de zile, AIE va dispune de timp suficient pentru a discuta cu PCRM unele condiţii şi propuneri ale opoziţiei, astfel încât Marian Lupu să fie ales preşedinte.
Candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) la funcţia preşedinte al R. Moldova, Marian Lupu, pledează pentru modificarea Constituţiei astfel încât şeful statului să fie ales prin votul direct al cetăţenilor. Marian Lupu consideră că aceasta este soluţia pentru cazul în care alegerea şefului statului nu va fi posibilă nici după cel de-al doilea tur de scrutin organizat în Parlamentul de la Chişinău. ”Dacă nu va fi ales şeful statului, vina o va purta întreaga clasă politică”, a declarat Marian Lupu.