Fostul premier al Republicii Moldova, Iurie Leancă, susține că decizia din 2014 a Guvernului de la Chișinău, prin care acesta a garantat acordarea unui împrumut Băncii de Economii a Republicii după tranzacțiile frauduloase din acel an, a fost luată inclusiv la recomandarea Băncii Mondiale și a Fondului Monetar Internațional, informează Radio Chișinău.
Iurie Leancă a postat pe contul său de Facebook un mesaj video în care prezintă un studiu comun al celor două instituții în care s-ar menționa și faptul că „nu exista alternativă viabilă de rezolvare a problemei decât oferirea garanției guvernamentale“. Potrivit fostului premier, dacă Executivul de la Chișinău nu ar fi oferit acea garanție, exista pericolul prăbușirii întregului sistem bancar al Republicii Moldova. Totodată, Iurie Leancă acuză instituțiile financiare internaționale că „s-au lăsat antrenate în jocurile politice murdare locale“.
Reacția lui Iurie Leancă vine după ce, săptămâna trecută, oficiile din Republica Moldova ale FMI și Băncii Mondiale au declarat că decizia Guvernului de la Chișinău de a acorda această garanție nu a fost luată după consultări cu aceste instituții și că Executivul Republicii Moldova nu ar fi urmat recomandările lor. Republica Moldova, care a ales la sfârșitul lui 2016 un președinte pro-rus (în persoana lui Igor Dodon), dar al cărei guvern este mai degrabă pro-european, a fost zguduită în 2015 de dispariția unui miliard de dolari din conturile a trei bănci, echivalentul a 15% din PIB.
Uniunea Europeană a dat la 15 iunie undă verde unui ajutor macro-financiar de 100 milioane de euro pentru Republica Moldova, în schimbul căruia a cerut Chișinăului să intensifice lupta anticorupție.