Situaţia liberalilor din Republica Moldova va fi decisă în acest weekend. Politicienii au de luat decizii vitale pentru partid, cum ar fi dacă mai rămân în coaliţia de guvernare. Speriaţi de dispariţia unuia dintre cei mai importanţi piloni ai partidului, primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, prim-vicepreședinte Partidului Liberal (PL), aceştia caută acum să vadă care este cel mai bun şi mai sigur drum pentru formaţiunea din care fac parte. Astfel, PL a convocat vineri Consiliul republican al formațiunii după reținerea în ajun a primarului Chișinăului, Dorin Chirtoacă, prim-vicepreședinte PL, și, recent, a mai multor responsabili liberali, relatează Radio Chișinău. PL urmează să decidă dacă în actuala conjunctură mai are rost să rămână în coaliția de guvernare, a declarat publicației Independent.md o sursă din cadrul formațiunii, sub rezerva anonimatului. "Vom analiza pe toate părțile situația creată pe scena politică din Republica Moldova, locul și rolul Partidului Liberal în actuala conjunctură”, a afirmat interlocutorul citat de Independent.md. PL a convocat Consiliul republican al partidului pentru vineri după-amiază, în timp ce grupul său parlamentar a boicotat ședința Legislativului, unde premierul democrat Pavel Filip a prezentat un raport de activitate al guvernului din care și liberalii fac parte. Nici miniștrii liberali nu au fost prezenți în Parlament alături de ceilalți colegi.
Situația politică de la Chișinău a luat o turnură neașteptată joi seara, după reținerea primarului liberal Dorin Chirtoacă pentru 72 de ore într-un dosar de corupție. Acesta este suspectat de trafic de influență într-un dosar legat de proiectul de amenajare a parcărilor cu plată. Potrivit Centrului Național Anticorupție de la Chișinău, Dorin Chirtoacă este acuzat ca ar fi dat indicații adjunctului său pentru ca o firmă austro-ungară să câștige licitația pentru realizarea proiectului respectiv.
Primăria Chișinăului a rămas de fapt fără conducere întrucât, în afară de primarul general, au fost reținuți și cei doi adjuncți ai săi. Potrivit legii, dacă edilul-șef va fi suspendat din funcție, Consiliul Municipal are la dispoziție 5 zile pentru a numi o conducere interimară în fruntea instituției.
Lanțul de arestări nu ar fi "deloc întâmplător" și ar viza trei obiective, consideră politologul moldovean Dionis Cenușă pe pagina sa Facebook. „Arestarea vicepreședintelui PL, Dorin Chirtoacă, îi sperie de-a binelea pe liberali. Dacă nu îi poate atrage de partea lor în cazul votului mixt, atunci democrații și (liderul lor Vlad) Plahotniuc le sugerează să se gândească de câteva ori înainte de a face declarații antiguvernamentale”, scrie analistul moldovean, citat de Europa Liberă. În plus, reținerea lui Chirtoacă și a fostului deputat Chiril Lucinschi distrage atenția opiniei publice de la subiecte politice extrem de importante, cum ar fi schimbarea sistemului electoral, foarte mult dorită de Partidul Democrat și socialiști.
Aceste arestări nu sunt însă deloc "binevenite" pentru opoziția extraparlamentară, spune el, pentru că "este dificil să mobilizezi oamenii la proteste când au loc arestări în dreapta și în stânga", chiar dacă guvernul își maschează răfuiala politică sub lupta anticorupție. În fine, Dionis Cenușă subliniază că autoritățile ar vrea să creeze impresia că aplică o parte din cerințele europene pentru a putea obține asistența macrofinanciară de 100 de milioane euro promisă de UE. "Democrații au la dispoziție o lună pentru a acumula rezultate cât mai impresionante astfel ca europenilor să le fie dificil să blocheze asistența financiară din cauza eventualei introduceri a votului mixt", mai susține el, conform aceluiași post de radio.