R. Moldova se pregăteşte de anticipate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

R. Moldova se pregăteşte de anticipate

Externe 04 Iunie 2009 / 00:00 417 accesări

Parlamentarii moldoveni nu au reuşit să aleagă preşedintele ţării la şedinţa de miercuri, întrucît niciun deputat al opoziţiei nu a participat la procedura de vot. Pentru a fi ales preşedinte al R. Moldova, un candidat are nevoie de trei cincimi din voturile deputaţilor, respectiv de 61 de voturi din totalul de 101 ale Parlamentului. Partidul Comuniştilor, singurul care a prezentat candidaturi pentru această funcţie, a obţinut 60 de mandate în noul Legislativ şi avea nevoie de un vot din partea opoziţiei. Potrivit presei moldoveneşti, niciun deputat al opoziţiei nu s-a apropiat de urne, ultimul care a votat fiind fostul preşedinte al Parlamentului, Marian Lupu.

În aceste condiţii, R. Moldova se pregăteşte de alegeri anticipate. Premierul în exerciţiu, Zinaida Greceanîi, a fost însărcinată cu formarea unui nou Guvern, de preşedintele Vladimir Voronin. Ea trebuie să alcătuiască un nou cabinet de miniştri, pe care să îl prezinte împreună cu programul de guvernare în cadrul şedinţei Parlamentului de la 10 iunie. Întrebat de presă cînd vor avea loc alegerile anticipate, prim-vicepreşedintele Parlamentului din R. Moldova, Vladimir Ţurcan, a evitat să dea un răspuns exact: ”Încă nu ştim. Cel mai probabil, alegerile anticipate vor avea loc vara, dar nu este exclus să fie şi toamna”. ”Doresc să felicit cetăţenii R. Moldova că avem o opoziţie cu o poziţie fermă. Alegerile anticipate sînt o şansă pentru a reveni la normalitate. Cerem asigurarea accesului partidelor politice la posturile publice de radio şi televiziune, stoparea reparaţiei clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei, delegarea unei misiuni a UE pentru consolidarea instituţiilor democratice în R. Moldova, prezentarea registrului cetăţenilor cu drept de vot şi a celor decedaţi, iar Guvernul să prezinte în Parlament un program anticriză”, a declarat Corina Fusu, vicepreşedinte al Partidului Liberal.

Preşedintele moldovean a declarat că la alegerile anticipate, Partidul Comuniştilor va obţine 80 dintre cele 101 de mandate parlamentare. Voronin a apreciat că eşecul scrutinului de miercuri s-a datorat unor forţe din exterior, care îşi continuă atacurile la adresa statalităţii R. Moldova, începute în data de 7 aprilie, după anunţarea rezultatelor scrutinului parlamentar. ”Comportamentul grupurilor parlamentare de opoziţie, care au refuzat să voteze pentru desemnarea preşedintelui, este dictat de forţele din umbră care au adus aceste partide în Parlament. Sînt convins că doleanţele au fost ale celor care sînt în spatele opoziţiei, care i-au adus în Parlament şi care i-au asigurat cu mandate şi care i-au împins către acţiunile din 7 aprilie”, a spus Voronin, adăugînd că ”este vorba despre o încercare serioasă asupra statalităţii şi suveranităţii ţării”.

Şapte jurnalişti au depus plîngeri penale pentru abuzurile de la Chişinău

Şase jurnalişti din R. Moldova şi corespondentul TVR la Chişinău, Doru Dendiu, ale căror drepturi au fost încălcate între 6 şi 10 aprilie, după alegerile parlamentare din 5 aprilie, au depus plîngeri penale pentru identificarea şi sancţionarea persoanelor responsabile de comiterea abuzurilor. Potrivit unui comunicat al Centrului Independent de Jurnalism (CIJ) din R. Moldova, cei şapte jurnalişti care au depus plîngeri penale sînt sprijiniţi de CIJ. De asemenea, în privinţa lui Doru Dendiu a fost solicitată restabilirea dreptului jurnalistului de a-şi exercita profesia pe teritoriul R. Moldova, în calitate de jurnalist străin. Astfel, de asistenţă juridică gratuită beneficiază redactorul-şef al publicaţiei ”Jurnal de Chişinău”, Rodica Mahu, care pe 10 aprilie a fost răpită de pe stradă de poliţişti în civil, în timp ce-şi exercita profesia, patru reporteri de la ”Ziarul de Gardă”, agresaţi de reprezentanţi ai forţelor de ordine în ziua de 8 aprilie şi operatorul de imagine al postului de televiziune Jurnal TV, Oleg Brega, bătut în spatele clădirii Guvernului, căruia i-au fost sustrase două camere de filmat.

Un alt caz asistat de CIJ este cel al corespondentului TVR la Chişinău, Doru Dendiu, reţinut ilegal la 10 aprilie, căruia i-a fost retrasă acreditarea de către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, în temeiul punctului 18 din regulamentul de acreditare a jurnaliştilor străini. Doru Dendiu a spus că a depus o plîngere pentru reţinere abuzivă la Procuratura Generală a R. Moldova. El a precizat că o primă întîlnire în acest caz s-a produs deja. Cei şapte jurnalişti sînt reprezentaţi de avocatul Victor Panţîru.



12