R. Moldova şi Transnistria vor să reia negocierile

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

R. Moldova şi Transnistria vor să reia negocierile

Externe 03 Martie 2010 / 00:00 352 accesări

R. Moldova şi Transnistria au declarat, marţi, în cursul unei reuniuni OSCE, că intenţionează să reia, în 2010, negocierile în format 5+2 privind diferendul lor teritorial, sub egida mediatorilor. Cele două părţi aflate în conflict şi cei cinci parteneri - trei mediatori (Rusia, Ucraina şi OSCE) şi doi observatori (UE şi SUA) - s-au angajat şi să organizeze ”întâlniri regulate şi frecvente”. Negocierile în format 5+2 au fost suspendate în 2006, iar discuţiile privind statutul Transnistriei au fost reluate în 2008, cu medierea Moscovei. Transnistria, cu o populaţie de 500.000 de locuitori, şi-a declarat independenţa după destrămarea URSS, însă nu este recunoscută de comunitatea internaţională. Următoarea reuniune în formatul 5+2 este programată să aibă loc în mai, la Astana, în Kazahstan.

”Unul dintre motivele declanşării conflictului transnistrean a fost incapacitatea R. Moldova, în martie 1992, de a opune rezistenţă tendinţelor expansioniste ale Rusiei”, a declarat, marţi, Ştefan Urâtu, consilier prezidenţial pe probleme politice, care a fost şi preşedinte al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului în R. Moldova. În legătură cu negocierile actuale dintre Chişinău şi Tiraspol, Ştefan Urâtu afirmă că sunt ”o pierdere de timp”, pentru că negociatorii R. Moldova se schimbă foarte des, în timp ce partea transnistreană este reprezentată de aceleaşi persoane. ”Cei care vin pentru negocieri încep de fiecare dată de pe o foaie albă. Esenţa problemei este că, de fiecare dată, se cedează mai mult sau mai puţin din partea Chişinăului. Este necesar ca R. Moldova să insiste că problema transnistreană nu este una etnică şi nici nu este vorba despre un conflict intern. Chiar dacă punţile de legătură dintre cele două maluri se ruinează din cauza posturilor vamale artificiale, inimile oamenilor simpli de pe ambele maluri bat la unison”, a mai spus consilierul prezidenţial.

R. Moldova a comemorat, marţi, 18 ani de la conflictul armat de pe Nistru din 1991-1992, la Chişinău fiind organizate slujbe şi numeroase ceremonii. Oficiali, ofiţeri, veterani şi simpli cetăţeni au participat la comemorarea militarilor ucişi în conflictul armat din 1992. Ministrul moldovean al Apărării, Vitalie Marinuţă, al Afacerilor Interne, Victor Catan, însoţiţi de ofiţeri, au asistat la o slujbă de comemorare oficiată la catedrala Ciuflea din Chişinău. Membrii Guverului au depus coroane de flori la monumentul Ştefan cel Mare, pentru comemorarea celor căzuţi în război, ulterior având loc un marş comemorativ în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Veteranii războiului din 1992 au participat la un miting de comemorare a militarilor care au luptat în conflict. În conflictul armat de pe Nistru (1991-1992) au murit circa 400 de persoane, iar alte 300 au rămas invalide. Circa 30.000 de persoane au participat la această acţiune militară.

Taguri articol


12