Racheta care a doborât zborul MH17 deasupra Ucrainei, ucigând 298 de persoane, era rusească!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ancheta se apropie de final

Racheta care a doborât zborul MH17 deasupra Ucrainei, ucigând 298 de persoane, era rusească!

Externe 24 Mai 2018 / 17:32 651 accesări

Racheta care a doborât zborul MH17 deasupra Ucrainei în 2014 provenea de la o unitate militară rusă, au declarat joi anchetatorii internaţionali care se ocupă de acest caz, informează AFP şi Reuters. Anchetatorii „au concluzionat că racheta Buk-Telar, care a doborât MH17, provenea de la Brigada 53 antiaeriană cu baza la Kursk, în Rusia”, a anunţat anchetatorul olandez Wilbert Paulissen. „Brigada 53 face parte din forţele armate ruse”, a adăugat el în cadrul unei conferinţe de presă. „Toate vehiculele dintr-un convoi care transporta racheta aparţineau forţelor armate ruse”, a insistat anchetatorul olandez, ale cărui declaraţii au fost difuzate de televiziuni.

Reamintim că avionul companiei Malaysia Airlines a fost doborât în estul separatist prorus al Ucrainei la 17 iulie 2014 şi toate cele 298 de persoane care se aflau la bordul său, în majoritate olandezi, şi-au pierdut viaţa.

În septembrie 2016, anchetatorii internaţionali ajunseseră deja la concluzia că racheta fusese adusă din Rusia înainte de a fi lansată de pe teritoriul din estul Ucrainei controlat de separatişti proruşi. Totuşi, ei nu au indicat cine anume a tras proiectilul. Până acum, echipa internaţională de anchetă a reconstituit minuţios traseul efectuat de convoiul militar de la Kursk, care a traversat frontiera ucraineană, utilizând fotografii şi înregistrări video. Potrivit anchetatorului Paulissen, racheta Buk are „numeroase caracteristici unice care în sine pot constitui un fel de amprentă digitală a rachetei”. Rusia a negat de la bun început orice implicare în această tragedie, conform Reuters. Investigaţia efectuată de Olanda se focalizează în prezent pe aproximativ 100 de persoane suspectate că au jucat „un rol activ” în acest caz. Însă niciun nume nu a fost menţionat până acum. Şeful anchetatorilor, Fred Westerbeke, a subliniat joi că ancheta se află în faza finală, apreciind totuşi că „mai sunt lucruri de făcut”. În decursul anilor trecuţi, „noi am adunat multe probe, dar nu suntem încă pregătiţi” să procedăm la inculpări, a afirmat el.

Autorităţile olandeze au anunţat că procesul oricărui suspect arestat în acest caz va avea loc în Olanda, în baza unui acord între ţările participante la anchetă.



12