Rachete israeliene, lansate asupra unui sat din sudul Libanului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rachete israeliene, lansate asupra unui sat din sudul Libanului

Externe 12 Septembrie 2009 / 00:00 432 accesări

Cel puţin zece rachete israeliene au fost lansate, vineri, asupra unui sat din sudul Libanului, în replică la un tir de rachete, a declarat un oficial din cadrul serviciilor de securitate. Anterior, un oficial din cadrul serviciilor de securitate libaneze a anunţat că două rachete au fost lansate vineri din sudul Libanului spre Israel. Oficialul din domeniul securităţii a afirmat ulterior că trei rachete israeliene au aterizat în Al Qlaile. Mai multe ambulanţe s-au îndreptat dinspre oraşul de coastă Tyr, situat la nouă kilometri de Al Qlaile, în direcţia satului. O sursă din cadrul poliţiei israeliene a anunţat că cel puţin o rachetă de tip Katiuşa trasă din Liban a explodat în nordul Israelului. Resturile unei rachete Katiuşa lansată din Liban au fost descoperite în zona oraşului Naharyah şi în kibuţul Guesher Aziv, în vestul Galileei. Unele persoane au confirmat că au fost auzite explozii.

Pe de altă parte, se relatează că Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a evacuat din Liban în Rusia materiale radioactive letale, în principal cobalt-60, pentru a evita furtul acestora dintr-o ţară care se confruntă cu o situaţie politică instabilă. 36 de surse de cobalt-60, substanţă suficient de radioactivă pentru a omorî o persoană în cîteva minute, au fost aduse în Rusia, la 30 august şi vor fi stocate în siguranţă, se arată într-un comunicat al AIEA. Cobaltul provine de la un generator folosit la un proiect agricol.

”Israelienii nu sînt tîmpiţi în privinţa păcii din Orientul Mijlociu”

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a dat asigurări joi că Guvernul său este pregătit să accepte compromisuri în schimbul instaurării păcii în Orientul Mijlociu, dar a subliniat că ”israelienii nu ar trebui să fie luaţi drept tîmpiţi”. Potrivit premierului, Israelul nu va face compromisuri în privinţa securităţii sau a cererii sale ca palestinienii şi ţările arabe să recunoască Israelul drept un stat evreu. Netanyahu a decis accelerarea procesului de colonizare în Cisiordania, dar şi în Ierusalimul de Est anexat, înaintea unui eventual moratoriu de mai multe luni destinat liniştirii comunităţii internaţionale, în frunte cu SUA, care cere concesii pentru a facilita relansarea negocierilor cu palestinienii. Ministrul israelian al Transporturilor, Israel Katz, un apropiat al premierului, a oferit explicaţii cu privire la poziţia lui Netanyahu referitoare la colonizare, precizînd că Washingtonul nu a reuşit că obţină o schimbare de atitudine din partea ţărilor arabe în schimbul concesiilor israeliene asupra colonizării. În discursul său, Netanyahu a încercat de asemenea să dea asigurări coloniştilor care sînt împotriva oricărei sistări a colonizării. \" Peste 500.000 de colonişti s-au stabilit în Cisiordania şi în Ierusalimul de Est.



12