Bulgaria ar putea participa la sistemul antirachetă al NATO în Europa cu sisteme ruseşti de rachete, de tip C-200, C-300 şi KUB, care urmează să fie modernizate până în 2013-2014, a declarat ministrul bulgar al Apărării, Anyu Anghelov. Comandamentul armatei bulgare a decis deja modernizarea sistemelor ruseşti de rachete, care reprezintă una dintre opţiunile de participare a Bulgariei la scutul NATO din Europa. Oficialul bulgar a declarat pentru postul naţional de radio că raza de acţiune a acestor sisteme de rachete este mai degrabă limitată. “Modernizarea tehnologiilor de apărare antiaeriană ar urma să se încheie până în 2013-2014”, a afirmat acesta, adăugând că unele dintre sisteme urmează să fie mutate.
Până în prezent, nu este clar dacă Bulgaria va găzdui sisteme antirachetă străine după ce va fi inclusă în scutul comun, o decizie în acest sens urmând să fie luată la summit-ul NATO de la sfârşitul acestui an. Ministrul bulgar al Apărării, Anyu Anghelov, a afirmat însă că situarea geografică a Bulgariei nu este favorabilă instalării unei staţii radar pentru scutul comun.
În continuare, Rusia consideră că instalarea de elemente ale scutului antirachetă american în Polonia nu are nicio bază, însă intenţionează să continue dialogul pe această temă. Ministrul-adjunct al Afacerilor Externe Serghei Riabkov a reamintit că Rusia susţine evaluarea în comun a ameninţării balistice iraniene şi identificarea ulterioară a unei soluţii pentru a face faţă riscurilor. Şi purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse Andrei Nesterenko a afirmat că ţara sa este convinsă că nu există şi nu vor exista ameninţări balistice pentru Europa care să justifice amplasarea unor elemente ale unui scut antirachetă în apropierea frontierelor Rusiei. SUA şi Polonia au semnat, sâmbătă, un protocol privind acordul Poloniei pentru instalarea unor componente ale viitorului scut antirachetă american din Europa. Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a reamintit cu această ocazie că a invitat Rusia să participe la acest efort pur defensiv. Totodată, oficialii de la Moscova nu şi-au ascuns uimirea faţă de declaraţia secretarului de Stat american, care a afirmat în Polonia că Rusia nu este interesată să dialogheze pe tema apărării antirachetă cu SUA şi NATO.