Rachetele Patriot germane au luat drumul Turciei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După America şi Olanda

Rachetele Patriot germane au luat drumul Turciei

Externe 10 Ianuarie 2013 / 00:00 347 accesări

MISIUNE NATO Două baterii de rachete Patriot germane au fost îmbarcate marţi pe nava Suecia Seaways, care a părăsit portul Lubeck-Travemunde, din nord-estul Germaniei. Trei sute de camioane pentru transportul rachetelor şi 130 de containere sunt aşteptate în portul turc Iskenderun, pe 21 ianuarie. Cele două sisteme de rachete vor fi desfăşurate de-a lungul frontierei turco-siriene împreună cu alte patru baterii aer-sol Patriot americane şi olandeze şi se vor afla sub comandamentul NATO. O mie două sute de militari din Germania, Olanda şi SUA vor fi deplasaţi în sudul Turciei în misiunea de apărare a ţării de eventuale atacuri din partea Siriei.

Rachetele Patriot sol-aer pot intercepta şi distruge rachete balistice tactice, rachete de croazieră şi avioane militare. Bineînţeles că o astfel de misiune este bună şi pentru a testa noi arme. De exemplu, producătorul german de armament Rheinmetall AG tocmai a testat un sistem laser care a reuşit să distrugă două avioane de la distanţa de aproape doi kilometri. Sistemul laser, care are o putere de 50 KW, a utilizat sisteme radar şi instalaţii optice pentru detectarea dronelor, care se deplasau cu 50 de metri pe secundă. Compania a testat sistemul în condiţii meteo variate, inclusiv pe timp de ninsoare şi ploaie. Rheinmetall va instala sistemul laser pe vehicule militare, în cadrul unor tunuri de calibrul 35 mm.

URANIU PE MÂINI GREŞITE Conflictul din Siria suscită îngrijorarea serviciilor de spionaj din SUA şi din Orientul Mijlociu, care se tem că regimul din Siria nu mai poate garanta securitatea a circa 50 de tone de uraniu folosit în presupusul program nuclear sirian. Nu există prea multe informaţii despre programul nuclear sirian, iar regimul de la Damasc neagă oricum că ar avea un astfel de program. Serviciile de spionaj au aflat că regimul Bashar al-Assad se apropia de finalizarea unui reactor nuclear în zona al-Kibar, în estul Siriei, dar complexul a fost distrus într-un presupus raid aerian israelian, în septembrie 2007. Reactorul fusese construit după modelul centrului nuclear nord-coreean de la Yongbyon. Experţii se tem că presupusa cantitate de uraniu ar putea ajunge în Iran, un aliat-cheie al Siriei sau la grupuri teroriste. În teren, situaţia rămâne critică. Rebelii sirieni au eliberat 48 de iranieni pe care i-au reţinut în august 2012. Iranienii ar fi fost eliberaţi în schimbul unor prizonieri reţinuţi de autorităţile de la Damasc. Rebelii susţin că iranienii efectuau operaţiuni pentru forţele guvernamentale siriene. Iranul a informat că unii dintre ei sunt foşti membri ai forţelor armate, dar a precizat că se aflau în Siria în pelerinaj.

Taguri articol


12