Cunoscută sub numele de „piftie”, „tremurici” sau „răcitură”, este unul dintre cele mai sănătoase preparate din porc. Deşi se consumă doar în perioada Sărbătorilor, nimeni nu spune că nu s-ar putea prepara şi în timpul anului. Conține puține calorii și este bogată în proteine. ”Piftia este o formă foarte ușor asimilabilă de nutrienți esențiali: aminoacizii prezenți în țesutul conjunctiv (fibrele de colagen). Ei participă la refacerea pielii, a tendoanelor, a articulațiilor. Pentru că dieta cu carne “curată” conține prea puțin din acești aminoacizi, corpul poate ajunge în situația de a nu putea produce suficient material de construcție pentru refacere”, a explicat nutriționistul Cristian Mărgărit, pe blogul său. Conținutul de grăsime sau carbohidrați este redus, piftia fiind foarte bogată în proteine. În trecut se considera că aceste proteine sunt de proastă calitate, din cauza profilului dezechilibrat de aminoacizi (cantități prea mari de prolină, hidroxiprolină și glicină). Totuși, tocmai această abundență a unor aminoacizi face ca valoarea terapeutică a gelatinei să fie mare.