Ministerul Apărării de la Tbilisi a anunţat, ieri, că radarele gruzine vor fi probabil integrate în sistemul NATO de radare, la sfîrşitul acestui an, mai devreme decît se plănuise iniţial, din cauza temerilor pe care le suscită activităţile ruse. “Incidente recente au determinat discuţii la Bruxelles, la sediul NATO, pentru accelerarea acestor proceduri, pentru ca Gruzia să fie încorporată în sistem cît mai curînd posibil”, a declarat adjunctului ministrului Apărării, Batu Kutelia. Integrarea radarelor gruzine în sistemul NATO va oferi controlorilor Alianţei informaţii în timp real despre orice incursiune în spaţiul aerian al ţării.
La Bruxelles, purtătorul de cuvînt al NATO, Carmen Romero, nu a putut furniza o dată precisă la care radarele gruzine vor fi conectate la cele ale NATO, dar a spus că acest lucru se va întîmpla în viitorul apropiat. NATO a aprobat, în 2003, un plan de a face schimb de date radar cu Gruzia, Albania, Finlanda, Macedonia şi Ucraina, dar mai sînt detalii tehnice de finalizat pentru ca acesta să înceapă să fie aplicat. Un purtător de cuvînt al NATO a declarat că ambasadorii ţărilor membre au discutat despre finalizarea aranjamentelor cu Gruzia, după reizbucnirea conflictului acestei ţări cu Rusia. Gruzia a acuzat la începutul lunii, Rusia că a lansat o rachetă pe teritoriul său, care din fericire nu a explodat. Experţi militari din SUA, Suedia, Letonia şi Lituania au declarat săptămîna trecută că racheta care a căzut pe teritoriul gruzin a fost lansată de un avion rusesc, dar Moscova neagă. Miercuri, Gruzia a acuzat din nou Rusia că i-a încălcat spaţiul aerian. Rusia a negat din nou.
Conectarea radarelor gruzine la sistemul NATO este de natură să fie percepută de Rusia drept o nouă consolidare a prezenţei NATO în apropierea graniţelor sale. În acest context, se relatează că în cursul zilei de ieri, Rusia a făcut publică macheta unui bombardier fără pilot, despre care constructorii afirmă că va fi mai inaccesibil radarelor inamice şi armelor antiaeriene decît avioanele americane de acelaşi tip. Postul de televiziune NTV a prezentat imaginea unui model în mărime naturală a acestui aparat, denumit Skat, imagini care au fost luate la un salon aerian din regiunea Moscovei. Este prima dată cînd acest proiect, realizat de constructorul aeronautic rus MiG, este făcut public. Forma sa plată seamănă cu bombardierul Northrop Grumman B-2 Spirit al Forţei Aeriene SUA, pe care radarele nu îl detectează. Potrivit NTV, constructorii Skat consideră că tehnologia sa îl va face mai puţin vulnerabil pentru avioanele americane ce nu pot fi detectate de radar. Directorul biroului de creaţie Mikoyan din cadrul MiG, Vladimir Barkovski, a explicat agenţiei de presă Ria Novosti că va fi capabil să lovească ţinte pe uscat şi pe mare chiar şi atunci cînd va fi supus tirurilor. Avionul va avea o greutate de zece tone, va putea transporta pînă la două tone şi va avea o rază de acţiune de 4.000 de kilometri.