Radiaţiile de la Fukushima au cauzat cancer

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
E oficial!

Radiaţiile de la Fukushima au cauzat cancer

Externe 20 Octombrie 2015 / 16:19 638 accesări

Guvernul japonez a recunoscut pentru prima dată că leucemia de care suferă un fost muncitor de la centrala nucleară avariată de la Fukushima a fost cauzat de radiaţii, a anunţat, marţi, Ministerul nipon al Sănătăţii. În pofida faptului că şi alţi foşti muncitori de la centrala nucleară Fukushima Daiichi (nord-est) - devastată de un tsunami care a urmat unui cutremur extrem de puternic pe 11 martie 2011 - s-au îmbolnăvit de cancer, este pentru prima dată când expunerea la radiaţiile din instalaţie este în mod oficial desemnată drept cauză în declanşarea bolii. Fostul muncitor, în vârstă de aproximativ 30 de ani, a lucrat din octombrie 2012 şi până în decembrie 2013 la centrala Fukushima Daiichi. El a petrecut, de asemenea, mai multe luni, anterior, într-o altă instalaţie nucleară. În afara acestui prim caz recunoscut, alte trei cazuri sunt în curs de examinare, a precizat ministerul, care a respins, anterior, mai multe alte dosare înaintate de foşti muncitori.

Trei dintre cele şase reactoare ale centralei Fukushima Daiichi au intrat în fisiune la câteva ore după ce tsunamiul a devastat coasta de nord-est a arhipelagului, în urmă cu patru ani şi jumătate. Atunci au avut loc explozii de hidrogen care au distrus clădiri din incinta instalaţiei, iar cantităţi foarte importante de elemente radioactive au fost emise în atmosferă. Mii de muncitori s-au perindat zilnic la locul catastrofei, de atunci, pentru a prelua controlul asupra instalaţiilor, pentru a aplica mijloace de urgenţă, a stropi şi răci reactoarele, a retrage deşeuri contaminate, a încerca să gestioneze sutele de mii de tone de apă radioactivă şi pentru a pregăti dezmembrarea centralei. Limita anuală de expunere a muncitorilor a fost crescută punctual în toiul crizei, după care a fost coborâtă la un nivel mai obişnuit pentru muncitorii din sector.

În mod oficial, nimeni nu a decedat din cauza expunerii la radiaţii în urma catastrofei de la Fukushima Daiichi, considerată cel mai grav accident atomic de la cel de la Cernobîl, în Ucraina, în 1986. Nici măcar moartea din cauza unui cancer a lui Masao Yoshida, directorul centralei la momentul accidentului, nu este legată oficial de radiaţiile la care a fost expus în momentul respectiv. Yoshida, care a decedat în iulie 2013, era prezent la Fukushima Daiichi în momentul dramei şi a muncit din greu, în instalaţie, în următoarele şase luni.

Citește și:

Vecinătate periculoasă în Japonia

Japonia redeschide centrarele nucleare după dezastrul de la Fukushima

Unul dintre reactoarele de la Fukushima s-a topit complet

Coreea de Nord anunţă că a miniaturizat arme nucleare

Bani europeni ca să ne protejăm de Cernobîl

Particule radioactive din Japonia, în Canada

Scurgeri radioactive la Fukushima

Reactorul principal al centralei nucleare de la Fukushima pierde tot mai multă apă radioactivă

Patru ani de la dezastrul de la Fukushima

Taguri articol


12