Radiaţiile nucleare din Japonia au trecut oceanul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Radiaţiile nucleare din Japonia au trecut oceanul

Externe 21 Martie 2011 / 00:00 1168 accesări

Un aparat de măsură californian a detectat, pentru prima dată pe teritoriul american, ”o cantitate minusculă de de izotop radioactiv Xenon-133 provenind din Japonia”, a anunţat Departamentul american al Energiei, care a minimizat această descoperire. Aceste prelevări corespund emisiilor de la centrala nucleară de la Fukushima în nordul Japoniei. Toate măsurătorile efectuate pe teritoriul american, în Hawaii sau pe insula Guam, nu au menţionat un nivel de radiaţii îngrijorător.

Ploile aşteptate ieri în Japonia au generat îngrijorarea unei părţi a populaţiei nipone, care se teme că acestea ar putea fi radioactive, a anunţat Guvernul de la Tokyo, lansând un apel la calm. Agenţia meteorologică a anunţat trei până la cinci milimetri de precipitaţii în jurul centralei nucleare Fukushima, grav avariată de cutremurul urmat de tsunami din 11 martie. Ploi slabe erau aşteptate ieri seară şi în capitală, la 250 de kilometri sud-est de centrală. Elemente radioactive au fost găsite în lapte, în prefectura Fukushima şi în spanac, în Ibaraki, între Fukushima şi Tokyo. Urme de contaminare au fost descoperite şi în apa de la robinet din capitala japoneză. Nivelurile descoperite nu sunt periculoase pentru sănătate, a subliniat Guvernul. Limita legală pentru conţinutul de iod radioactiv 131 a fost însă depăşită punctual, joi, în apa curentă din municipalitatea prefecturii Fukushima, situată la 45 de kilometri de centrală. Nivelul a coborât însă în ziua următoare. Tot în apa curentă au fost depistate iod radioactiv şi cesiu în nordul prefecturii Ibaraki. Radiaţii au fost detectate pentru prima dată, ieri, în Taiwan, la legume importate din Japonia.

Şase muncitori de la Fukushima au fost expuşi unor niveluri ridicate de radiaţie dar lucrează, în continuare, în centrală. Ei au fos expuşi unor radiaţii mai mari de 100 de milisievert, a declarat un oficial din cadrul Tokyo Electric Power Co (Tepco), Takeo Iwamoto, adăugând că nu ştie ce misiuni aveau muncitorii în momentul iradierii. Guvernul a stabilit la 100 de milisievert doza maximă admisibilă, în cadrul operaţiunilor de urgenţă la o centrală nucleară, dar această limită a fost ridicată la 250 de milisievert, în criza în curs. Doza admisibilă în situaţii normale este de 50 de milisievert. Centrala Fukushima 1 nu va mai fi utilizată, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului. Situată pe coastă, la 250 de kilometri nord-est de Tokyo, Fukushima 1 este o centrală învechită, construită în anii \'70. Ea este echipată cu şase reactoare cu apă fierbătoare (BWR). Exploziile, incendiile şi apa de mare utilizată pentru a le răci au distrus, în parte, patru dintre cele şase reactoare.

• Supravieţuitori • Doi supravieţuitori au fost găsiţi în oraşul Ishinomaki, la nouă zile de la cutremurul urmat de tsunami care a devastat nord-estul ţării, a anunţat, ieri, poliţia. O femeie în vârstă de 80 de ani şi nepotul ei, un adolescent de 16 ani, au fost găsiţi sub dărâmături. Erau în stare de hipotermie uşoară dar erau conştienţi, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei din Ishinomaki. Au fost salvaţi cu elicopterul şi trimişi la spital. Echipele de salvare aproape au renunţat la speranţa de a mai găsi supravieţuitori. Catastrofa din 11 martie a provocat moartea a 8.133 de persoane şi dispariţia altor 12.272, potrivit unui nou bilanţ provizoriu, dat publicităţii ieri. Peste 15.000 de persoane probabil că au murit în prefectura Miyagi, a informat, ieri, poliţia locală.

Taguri articol


12