Compania care operează centrala nucleară Fukushima, Tepco, a anunţat ieri că a detectat o concentraţie de iod radioactiv în apa oceanului din apropiere de reactorul fisurat de 7,5 milioane de ori mai mare decât limita legală. Sâmbătă, Tepco a descoperit că apă contaminată s-a scurs în ocean, în apropiere de reactorul nr.2. De asemenea, nivelul iodului radioactiv măsurat sâmbătă era de 480.000 de ori peste limită în apropiere de reactorul nr.1, de 380.000 de ori peste limită la reactorul nr.3 şi de 350.000 de ori peste limită în apropiere de reactorul nr.4. În Japonia, limita legală de iod radioactiv în apa oceanului este de 0.04 becquereli de iod-131 în centimetrul cub de apă. Angajaţii de la centrală au început să deverseze apă slab contaminată în mare, pentru a face loc de stocare pentru apa puternic radioactivă care se scurge din reactor. Este vorba de circa 11.500 de tone. Bilanţul oficial al seismului cu magnitudinea 9 şi valului seismic care i-a urmat este de 12,157 de morţi iar aproape 15.500 de persoane sunt date dispărute în continuare. Peste 80% dintre victime au fost identificate, iar cadavrele lor au fost returnate familiilor. Peste 161.000 de persoane din zona afectată de seism se află încă în centre de evacuare.
Autorităţile din regiunea Fukushima au lansat un program de urgenţă pentru a măsura nivelul radiaţiilor pe terenurile de joacă ale şcolilor. Peste 1.400 de şcoli şi grădiniţe vor fi testate în următoarele două zile, pe fondul îngrijorării părinţilor în legătură cu scurgerea de radiaţii de la Fukushima. Autorităţile au dat asigurări că nu ar trebui să existe riscuri pentru copiii care se află la mai mult de 30 de kilometri de centrală.
• Compensaţii provizorii • Operatorul centralei nucleare Fukushima a anunţat ieri că va plăti compensaţii provizorii, în cursul acestei luni, locuitorilor şi agricultorilor din apropierea centralei, ale căror mijloace de trai au fost grav afectate de situaţia de criză nucleară apărută. Ministrul nipon al Economiei, Banri Kaieda, a precizat că Guvernul de la Tokyo a ordonat Tepco să plătească aceste compensaţii provizorii, subliniind că unele sume de bani trebuie plătite în cel mai scurt timp posibil. Circa 80.000 de locuitori din apropierea centralei au fost evacuaţi iar un mare număr de fermieri din zonă nu-şi mai pot vinde producţia, în urma restricţiilor impuse de autorităţi după detectarea de urme radioactive într-o serie de alimente. Tepco le va plăti acestora cheltuielile medicale, pierderile de venituri suferite ca urmare a evacuării şi cheltuielile curente, conform unui plan stabilit de comisia de reglementare creată de Guvern. Tepco a început deja, la 31 martie, să plătească sume de 20 de milioane de yeni (167.000 de euro) fiecăreia din cele nouă municipalităţi cele mai afectate de criză. Una dintre municipalităţi, cea din Namie, a refuzat să primească însă banii, afirmând că mai întâi trebuie plătite compensaţii localnicilor.
• Risc de recesiune • Impactul economic al cutremurului, al tsunami-ului şi al accidentului nuclear de la Fukushima riscă să împingă Japonia, a treia economie mondială, în recesiune, în următoarele luni, susţin economiştii intervievaţi de cotidianul ”Nikkei”. Potrivit ”Nikkei”, care a consultat rapoartele principalelor institute private de analiză economică, triplul dezastru a făcut ca încrederea investitorilor, exporturile şi consumul domestic să scadă, în acest context, o relansare nu poate fi aşteptată mai devreme de al treilea trimestru al anului (iulie-septembrie). Produsul Intern Brut al Japoniei s-ar putea contracta cu 0,6% în ritm anual, în primul trimestru, apoi cu cel puţin 2,6% în lunile următoare (aprilie - iunie). Economiştii mai pesimişti cred chiar că în al doilea trimestru s-ar putea înregistra o contracţie de 7,1%. Definiţia clasică a recesiunii este două trimestre consecutive de scădere a PIB-ului. Potrivit datelor oficiale, economia Japoniei a scăzut deja cu 1,3% în ultimul trimestru din 2010. Dacă înainte de catastrofă, economiştii mizau pe o uşoară revenire a creşterii în primul trimestru din 2011, susţinută de exporturi, în prezent, experţii mizează pe o relansare abia în a doua jumătate a anului, cu o creştere de 1,2% în perioada iulie-septembrie şi una de 5,6 % în ultimul trimestru. Economiştii se aşteaptă la o scădere deosebită a exporturilor, în special în cazul automobilelor şi produselor electronice, sectoarele unde producţia a fost cea mai afectată de dezastrele din 11 martie. Guvernul de la Tokyo a evaluat la 25.000 de miliarde de yeni (echivalentul a 297 de miliarde de dolari) costurile catastrofei din 11 martie.