Radiografia Sănătăţii constănţene în 2012 nu s-a dovedit a fi una perfectă, fără probleme. Multe dintre ele au fost întâmpinate ca urmare a politicii guvernamentale, care n-a făcut altceva decât să pună piedici în punerea în practică a unor proiecte. În ciuda subfinanţării sistemului sanitar, de altfel problemă arhicunoscută în Sănătate, autorităţile locale au făcut totul pentru a dezvolta, pe cât posibil, cel mai mare obiectiv medical din judeţ, respectiv Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa. Au fost duse la bun sfârşit proiecte extrem de importante, la iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Nicuşor Constantinescu, printre care: realizarea unor clinici europene pentru constănţeni, respectiv Clinica de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală, Compartimentul de Cardiologie Intervenţională, Clinica de Oncologie şi, nu în ultimul rând, Ambulatoriul de Specialitate Pediatrie. N-a fost deloc uşor, mai ales că vorbim de investiţii extrem de importante, apelându-se atât la împrumuturi cât şi la parteneriate public/privat. Chiar dacă pentru mulţi realizarea anunţatelor proiecte ale autorităţilor locale păreau imposibile, ele au fost concretizate, rezultatele fiind pe măsura aşteptărilor. Sute de pacienţi au beneficiat de servicii de calitate în cadrul unităţilor menţionate. Au părăsit clinicile mulţumiţi.
PĂREA IMPOSIBIL CA, LA CONSTANŢA, SĂ VINĂ SĂ PROFESEZE O ECHIPĂ ÎNTREAGĂ DE MEDICI, ASISTENŢI, CU PREGĂTIRE ÎN ORTOPEDIE DE LA SPITALUL FLOREASCA.
Au acceptat să profeseze, să-şi continue meseria la SCJU şi, cel puţin până acum, nu au regretat alegerea făcută. Dimpotrivă, în ultimul interviu acordat ziarului nostru, şeful Clinicii, dr. Alexandru Şerban, s-a arătat mulţumit de rezultate şi de faptul că oamenii apelează cu încredere la serviciilor lor şi nu mai pleacă la Bucureşti sau la alte clinici din ţară pentru investigaţii şi intervenţii medicale de specialitate în ortopedie. O altă mare realizare pentru SCJU, pentru Sănătatea locală, pentru constănţeni, a fost cea a înfiinţării Compartimentului de Chirurgie intervenţională. Autorităţile locale alături de conducerea SCJU au luat în calcul faptul că patologia cardiovasculară din România ocupă un loc fruntaş, mortalitatea cauzată de afecţiunile cardiovasculare fiind şi ea în top. Astfel, preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, a gândit, în urmă cu un an, un proiect care să vină în ajutorul oamenilor suferinzi. El a vrut ca şi la Constanţa pacienţii să aibă şansa să fie salvaţi, să nu mai fie nevoiţi să bată sute de kilometri la clinici din ţară care au dotările necesare astfel încât să se poată interveni în patologia cardiacă. S-a dorit cu orice preţ înfiinţarea, la Constanţa, a unui Departament al inimii, a unui Compartiment de cardiologie intervenţională, loc unde bolnavii cu infarct să fie salvaţi datorită aparaturii care stabileşte un diagnostic cert, datorită posibilităţii intervenirii în timp record şi, evident, a profesioniştilor. Fără bani de la Guvernul portocaliu, acest lucru a putut fi posibil printr-un parteneriat public privat (CJC - SCJU - Cardiolife Timişoara). Imediat după inaugurarea Compartimentului, preşedintele CJC a declarat că „la Constanţa, dar şi în Dobrogea, nu o să se mai spună că se moare cu zile”. Şi aşa a şi fost. Au fost salvate vieţile a numeroşi constănţeni care au apelat la SCJU în timp util, şi datorită aparaturii din dotare (angiograful de ultimă oră, amplasat chiar lângă Unitatea de Primire a Urgenţelor). De ziua Copiilor, SCJU a inaugurat un Ambulatoriu modern, care îndeplineşte toate standardele impuse de UE. De asemenea, nu trebuie uitată nici modernizarea Clinicii de Oncologie. Un alt mare proiect dus la bun sfârşit cu ajutorul autorităţilor este cel legat de asigurarea asistenţei medicale de urgenţă, prin înfiinţarea unui Centru Multifuncţional, într-o zonă defavorizată, Băneasa, acolo unde portocaliii au decis desfiinţarea spitalului. Sunt doar câteva dintre proiectele finalizate pentru constănţeni. Multe sunt în derulare, altele sunt în plan pentru 2013, dar şi pentru următorii ani.