Fostul lider politic al sîrbilor bosniaci, Radovan Karadzic, acuzat de genocid, a fost transferat în secret la Haga, unde a fost plasat în detenţie, miercuri, la închisoarea Tribunalului Penal Internaţional. Avocatul lui Karadzic a mărturisit că nu a mai depus recurs împotriva transferării acestuia la Haga. Radovan Karadzic este acuzat de crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid, în special pentru masacrarea a peste 8.000 de musulmani, în iulie 1995, la Srebenica, localitate situată în estul Bosniei. Partidul politic creat în 1990 de Radovan Karadzici a acuzat, miercuri, comunitatea internaţională de “lipsă de omenie”, pentru că nu a permis familiei acestuia să îl viziteze la Belgrad înainte de transferarea la Haga. De la arestarea lui Radovan Karadzic, în 21 iulie, în capitala sîrbă, familia lui a cerut de mai multe ori permisiunea de a ieşi din Bosnia pentru a-l vizita la Belgrad, dar cererea a fost aprobată abia ieri, aceasta putînd să îl viziteze la Haga.
Un grup de avocaţi din insula Creta intenţionează să-l viziteze la Haga pe suspectul de crime de război şi se oferă să-l reprezinte gratuit în faţa Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie. În plus, grupul de avocaţi greci va cere organizaţiilor internaţionale ca fostul lider al sîrbilor bosniaci să beneficieze de o judecată corectă, a declarat preşedintele asociaţiei, Dimitris Pondikakis. Reprezentanţii legali vor evalua condiţiile de detenţie ale lui Radovan Karadzic şi intenţionează să-i spună că o echipă de cinci avocaţi este gata să îl apere gratuit de acuzaţiile formulate împotriva lui de instanţa de la Haga. Procurorul Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie a promis miercuri să conducă în mod eficient procesul pentru genocid al lui Radovan Karadzic, învăţînd din greşelile procesului neterminat al fostului preşedinte sîrb Slobodan Milosevic. Karadzic va fi dus, azi, în faţa judecătorilor, pentru a decide dacă pledează vinovat sau nevinovat. “Bineînţeles că va dura cîteva luni înainte ca acuzarea şi apărarea să fie pregătite să înceapă, va fi un proces complex, dar sîntem foarte conştienţi cît de important este să fim eficienţi”, a spus procurorul TPI, Serge Brammertz. Procesul de patru ani al lui Milosevic nu s-a mai încheiat, pentru că acuzatul a fost găsit mort în celula sa de la Haga. Moartea lui Milosevic înainte de pronunţarea verdictului a fost considerată o mare lovitură pentru predecesorul lui Brammetz, Carla del Ponte, care a calificat-o drept o înfrîngere.
Preşedinţia franceză a UE a salutat transferul la Haga al lui Karadzic, făcînd apel la Serbia să procedeze la fel în cazul ultimilor doi suspecţi de crime de război daţi în urmărire internaţională, generalul Ratko Mladic, liderul militar al sîrbilor bosniaci şi Goran Hadzic, fostul preşedinte al autoproclamatei republicii sîrbe Krajina. În pofida arestării lui Karadzic, UE aşteaptă în continuare evaluarea procurorului TPI, Serge Brammertz, care urmează să se pronunţe dacă Belgradul cooperează sau nu în totalitate cu instanţa internaţională, pentru a decide dacă Acordul de Stabilizare şi Asociere semnat cu Serbia va intra în vigoare.