Radovan Karadzic a fost arestat!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După 13 ani de căutări

Radovan Karadzic a fost arestat!

Eveniment 23 Iulie 2008 / 00:00 766 accesări

Fostul lider al sîrbilor bosniaci, Radovan Karadzic, a fost arestat luni seară, anunţul fiind făcut de biroul de presă al preşedintelui sîrb, Boris Tadic. Anunţul preşedinţiei sîrbe a fost confirmat şi de procurorul TPI. Radovan Karadzic a fost arestat la Belgrad şi a fost prezentat anchetatorilor în cursul nopţii de luni spre marţi, după încheierea procesului de identificare, au declarat surse apropiate de Guvernul sîrb. Fostul lider al sîrbilor bosniaci trăia în apropiere de Belgrad, sub o identitate falsă, au anunţat autorităţile sîrbe într-o conferinţă de presă. În momentul în care a fost arestat, Karadzic avea asupra sa acte false pe numele Dragan Dabic şi un document în baza căruia profesa ca doctor într-un centru medical de lîngă Belgrad. Autorităţile sîrbe au prezentat şi o fotografie recentă a lui Radovan Karadzic, care arată că acesta şi-a lăsat barbă şi poartă ochelari.

Un judecător de instrucţie a încheiat, marţi dimineaţă, audierea preliminară a fostului lider politic al sîrbilor bosniaci, primul pas spre extrădarea sa către Tribunalul Penal Internaţional (TPI) de la Haga. Avocatul lui Radovan Karadzic, Svetozar Vujakic, susţine că acesta ar fi declarat că a fost arestat vineri, într-un autobuz, la Belgrad şi că de atunci a fost deţinut într-o celulă. Radovan Karadzici, care ar fi calificat situaţia drept “o farsă”, a utilizat dreptul de a nu spune nimic în timpul interogatoriului. Karadzic va fi transferat la Tribunalul Penal Internaţional (TPI), în conformitate cu procedura prevăzută de lege, a declarat, marţi, la Belgrad, procurorul sîrb pentru crime de război Vladimir Vukcevic. Conform dreptului sîrb, audierea preliminară este primul pas în procedura de extrădare a unui suspect către TPI. Ulterior, magistratul trebuie să decidă în decurs de trei zile dacă inculpatul îndeplineşte sau nu condiţiile pentru a fi transferat la Tribunalul de la Haga. Karadzic are la dispoziţie un termen de trei zile pentru a depune un recurs împotriva acestei decizii. O comisie de judecători a tribunalului pentru crime de război de la Belgrad are, la rîndul său, trei zile la dispoziţie pentru a se pronunţa în cazul unei asemenea cereri. Inculpatul nu mai dispune apoi de nicio formă de recurs, iar Ministerul Justiţiei poate lua decizia de a-l transfera la TPI.

Bosniacii au început să se adune pe străzile din Sarajevo în noaptea de luni spre marţi, celebrînd arestarea lui Karadzic, pus sub acuzare pentru uciderea a circa 11.000 de persoane în timpul asediului de 43 de luni asupra oraşului. Pe străzile oraşului se auzeau claxoanele maşinilor, iar postul de radio bosniac a difuzat fragmente din discursurile lui Karadzic din timpul războiului din 1992 - 1995, cînd acesta conducea forţele sîrbilor bosniaci, susţinute de Belgrad, împotriva musulmanilor şi croaţilor din Bosnia. La Belgrad, în schimb, circa 50 de ultanaţionalişti care purtau cagule s-au reunit în faţa sediului tribunalului pentru crime de război, în scopul de a protesta faţă de arestarea lui Karadzic. Manifestanţii, aparţinînd mişcării ultranaţionaliste Obraz, au fost înconjuraţi de un dispozitiv de poliţişti de patru ori mai numeros, potrivit imaginilor postului de televiziune sîrb B92. Poliţia a intervenit la scurt timp după începutul adunării, în jurul orei locale 02.00 şi a dispersat manifestanţii, fără a apela la forţă.

Arestarea lui Karadzic, facilitată de informaţii din partea unui serviciu secret străin

Surse din Guvernul sîrb au declarat că Radovan Karadzic era supravegheat în Serbia de mai multe săptămîni, după o serie de informaţii furnizate de un serviciu secret străin. Momentul arestării acestuia, la doar două săptămîni de la numirea unui nou Guvern sîrb pro-ocidental, sugerează că factorul decisiv care a stat la baza capturării lui Karadzic a fost de natură politică.

Arestarea lui Karadzici şi a altor persoane acuzate de crime de război a fost una dintre principalele condiţii impuse pentru apropierea Serbiei de UE. Anunţul localizării şi reţinerii lui Karadzic a fost făcut înaintea unei reuniuni a miniştrilor de Externe din ţările UE, care urmează să discute despre apropierea Serbiei de UE, după formarea unui nou guvern pro-occidental la Belgrad. De asemenea, pentru marţi era programată vizita la Belgrad a unui procuror pentru crime de război. Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, a declarat că “arestarea fostului lider al sîrbilor bosniaci reprezintă un punct de cotitură şi este foarte importantă pentru eforturile Serbiei de aderare la UE”.

UE a salutat arestarea lui Radovan Karadzic, în timp ce Washingtonul apreciază capturarea sa drept “un omagiu adus victimelor atrocităţilor comise în timpul războiului din Bosnia”. Înaltul reprezentant UE pentru Politică Externă, Javier Solana, şi-a exprimat speranţa că TPI pentru fosta Iugoslavie va considera drept “deplină cooperare” cu structurile sale capturarea lui Radovan Karadzic de către Belgrad şi va permite deblocarea acordului crucial UE-Serbia.



12