Capturarea surprinzătoare a fostului lider politic al sîrbilor bosniaci nu mai conteneşte să scoată în evidenţă detalii despre viaţa pe care acesta a dus-o timp de 13 ani. Radovan Karadzic a practicat medicina alternativă în perioada de clandestinitate şi şi-a exercitat pretinsa meserie şi în cadrul comunităţii sîrbe din Viena. Un cuplu sîrbo-austriac care locuieşte la Viena a declarat presei că bărbatul cu barbă albă şi coafură originală, capturat luni, este de fapt un vindecător care a tratat-o pe femeie în urmă cu peste un an, pentru a o ajuta să rămînă însărcinată. Bărbatul utiliza numele de Pera şi călătoarea cu un paşaport croat. Acesta era mereu îmbrăcat în negru, ca şi doctorul Dabic, identitate pe care Radovan Karadzic o folosea pentru a practica respectiva meserie la o clinică din Serbia. Potrivit familiei a cărei identitiate a rămas ascunsă, Karadzic-Pera venea din cînd în cînd la Viena şi nu stătea mai mult de trei zile. Acesta ar fi practicat mediciana alternativă şi în Italia. Vindecătorul Karadzic-Pera trata la fel de bine şi problemele legate de disfuncţii erectile, reumatism şi dureri de cap prin atingeri, magneţi şi poţiuni pe care le vindea pacienţilor. Radovan Karadzic nu se caza niciodată la hotel, ci numai la familii şi era considerat asemeni unui guru în cadrul comunităţii sîrbe din capitala Austriei.
În momentul în care a fost arestat, Radovan Karadzic era în drum spre staţiunea balneară Vrdnik Spring, aflată în apropiere de Belgrad. Avea asupra sa două telefoane mobile, un laptop, circa 600 de euro, o icoană de mici dimensiuni, un slip şi haine curate pentru două săptămîni. “Am urcat în autobuz şi l-am observat din cauza pălăriei sale de paie, care mi-a amintit de cea a unui pescar”, a declarat un martor. “Citea un pliant şi avea o geantă de laptop. La următoarea staţie au urcat patru tineri. Autobuzul a continuat să meargă şi, în momentul în care a ajuns la destinaţie, alţi trei tineri au urcat. Unul dintre ei s-a apropiat de mine şi m-am gîndit că este controlorul de bilete, însă m-a atins pe umăr şi mi-a spus: «Doamnă, nu vă mişcaţi!» Avea o legitimaţie de poliţist”, a declarat un martor. “Bărbatul care purta pălăria şi-a închis cartea şi s-a închinat. Arestarea a fost destul de brutală. Nu i-au cerut documentele şi au fost destul de duri cu el. Unul dintre ei i-a spus: «Nu te mişca, te urmărim de 15 zile!»”, a adăugat acesta. “I-au pus imediat mîinile la spate, punîndu-i cătuşele. Pasagerii au fost şocaţi. Unul dintre ofiţeri l-a îmbrîncit pe scări, iar acesta s-a împiedicat în timp ce cobora din autobuz. Nu s-a opus arestării”, a afirmat martorul.
Recurs pentru a amîna transferul la Haga
Vineri seară, în ultimul moment prevăzut de lege, avocatul lui Radovan Karadzic a depus recurs în faţa justiţiei sîrbe, care va amîna cel mai probabil pînă săptămîna viitoare transferul la Haga, unde fostul lider al sîrbilor bosniaci trebuie să răspundă în faţa justiţiei internaţionale în special pentru acuzaţia de genocid. Odată depus recursul, un complet de judecată al Tribunalului din Belgrad pentru crime de război va avea la dispoziţie, conform legii, trei zile pentru a se pronunţa. Inculpatul nu va mai putea prezenta alte recursuri, odată ce completul de judecată al Tribunalului de la Belgrad pentru crime de război se va fi pronunţat, iar Ministerul Justiţiei va putea atunci să decidă transferul la Tribunalul Penal Internaţional. Radovan Karadzic, în vîrstă de 63 de ani, este acuzat de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război, mai ales pentru masacrul a circa 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi musulmani în iulie 1995 la Srebrenica, în estul Bosniei.
Averea lui Radovan Karadzic ar putea fi confiscată pentru despăgubirea familiilor victimelor sale, care l-au acţionat în justiţie în SUA. Aceste procese au fost iniţiate împotriva sa de 39 de persoane care s-au refugiat în SUA, în timpul sau după războiul intercomunitar din Bosnia (1992-1995). Valoarea compensaţiilor este estimată la 4,5 miliarde de dolari. Biroul Înaltului reprezentant al comunităţii internaţionale studiază posibilitatea de a confisca averea lui Karadzic pentru a despăgubi cel puţin simbolic victimele.
Pe de altă parte, interdicţia de a călători impusă familiei lui Radovan Karadzic va rămîne în vigoare pînă cînd emisarul pentru pace din Bosnia-Herţegovina va fi sigur că o vizită efectuată suspectului pentru crime de război nu va influenţa procedurile împotriva acestuia. Soţia, fiica şi fiul lui Karadzic, care locuiesc la Pale, în apropiere de Sarajevo, au cerut ca documentele, confiscate de autorităţi într-un efort de a anihila reţeaua de sprijin a acestuia, să le fie returnate.
Oficialii sîrbi, ameninţaţi cu moartea
Poliţia şi serviciile secrete sîrbe au sporit măsurile de securitate în cazul preşedintelui Boris Tadic, ministrului Ivica Dacic, şefului Comisiei pentru Cooperarea cu instanţa de la Haga şi procurorului Vladimir Vukcevic, în urma ameninţărilor cu moartea primite de aceştia. Scrisorile sub forma unor necrologuri care au sosit pe adresele lor reprezintă doar unul dintre tipurile de ameninţări care au urmat arestării lui Radovan Karadzic. Cabinetul prezidenţial a refuzat să comenteze pe această temă, refuzînd totodată să confirme sau să infirme informaţiile referitoare la ameninţările cu moartea. Mesaje de tipul “Eşti terminat” sau “Sub maşina ta este instalată o bombă” trimise tribunalului special şi procurorului pentru crime de ce război Vladimir Vukcevic sînt printre cele mai moderate şi politicoase.
Ratko Mladic s-ar sinucide mai degrabă decît să fie prins
Generalul sîrb bosniac Ratko Mladic le-ar ordona gărzilor sale de corp să îl ucidă decât să fie capturat şi judecat de tribunalul de la Haga, se tem oficialii sîrbi. Fostul comandant al forţelor armate sârbe bosniace, acuzat de genocid, ar fi însoţit permanent de două gărzi înarmate care nu l-ar preda fără să reacţioneze. “Ultimele anchete arată că acesta ar locui într-o zonă urbană din Serbia împreună cu două gărzi de corp care au ordin să îl împuşte înainte de a fi capturat”, susţine o sursă din cadrul serviciile secrete sîrbe.
Ratko Mladic a dispărut după înlăturarea de la putere a regimului lui Slobodan Milosevic în 2000 şi de atunci au apărut informaţii că ar fi fost văzut în Rusia, România şi Ungaria, dar şi în Serbia şi Muntenegru. Zeci de raiduri au fost organizate pentru capturarea sa însă de multe ori a plecat din locaţia vizată cu doar jumătate de oră, fapt ce a trezit suspiciuni privind existenţa unor complici ai lui în rîndul investigatorilor. Postere cu Mladic însoţite de cuvintele “Nu te vom trăda” arătau joi, în Serbia, susţinerea de care încă dispune fostul lider.