Radovan Karadzici a cerut Belgiei dosarul unui traficant de armament belgian

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Radovan Karadzici a cerut Belgiei dosarul unui traficant de armament belgian

Externe 27 August 2010 / 00:00 440 accesări

Fostul lider politic al sârbilor din Bosnia a cerut Belgiei acces la dosarul judiciar al unui traficant de arme belgian, care dovedeşte, în opinia sa, că Bosnia şi Croaţia au primit arme, în pofida embargo-ului ONU. Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, cu sediul la Haga, a transmis această cerere, formulată de consilierii juridici ai lui Radovan Karadzici. ”Acest lucru are ca scop să demonstreze că ţări membre ONU au încălcat embargo-ul asupra armelor, în timpul războiului din Bosnia şi au furnizat armatei bosniace arme utilizate pentru atacarea satelor sârbeşti din zona Srebreniţa”, a declarat Peter Robinson, unul dintre cei trei consilieri juridici ai lui Karadzici. ”Vedem, de asemenea, la bară, martori care-l acuză pe Karadzici de încălcarea rezoluţiilor ONU. El vrea să demonstreze că ţările membre sunt cele care încălcau aceste rezoluţii”, a adăugat el.

Solicitarea vizează dosarul belgianului Jacques Monsieur, un cunoscut traficant de arme, deţinut în SUA, după ce a fost arestat pe aeroportul din New York, în august 2009, în timp ce încerca să livreze ilegal piese de avion de luptă către Iran. Jacques Monsieur a fost condamnat de un tribunal din Bruxelles, în 2002, la 40 de luni de închisoare, pentru că a vândut ”cantităţi incredibile” de arme, între care lansatoare de grenade şi piese de rachetă, către Iran, China, Ecuador, Bosnia - Herţegovina şi Croaţia, în anii \'80 şi \'90. Karadzici declara într-o şedinţă TPI, la 16 august, că acest traficant de arme belgian poate fi un martor al apărării, adăugând că ”Jacques Monsieur a încălcat embargo-ul ONU, cu cooperarea serviciilor de informaţii ale SUA şi NATO”.

Radovan Karadzici, în vârstă de 65 de ani, este acuzat de crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid, săvârşite în timpul războiului din Bosnia (1992-1995), în care au fost omorâte aproximativ 100.000 de persoane, iar alte 2,2 milioane de persoane au fost deplasate. El a fost arestat în iulie 2008, la Belgrad, după ce s-a ascuns timp de 13 ani. Procesul acestuia a fost suspendat pentru două săptămâni, la 18 august.

Taguri articol


12