Radu Afrim, cel mai bun regizor al anului 2015

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Radu Afrim, cel mai bun regizor al anului 2015

Cultură 10 Mai 2016 / 19:19 1161 accesări

Pentru a patra oară, premiile Uniunii Teatrale din România (UNITER) s-au decernat în afara Bucureștiului. După Sibiu (2007), Iași (2013) și Târgu Mureș (2014), a venit rândul Oradei să găzduiască evenimentul care celebrează excelența în arta dramatică. Așa se face că cea de-a 24-a ediție a prestigioasei gale s-a desfășurat, pe 9 mai, în Sala Mare a Teatrul Naţional „Lucian Blaga”, amfitrion al evenimentului fiind, ca de obicei, președintele UNITER, Ion Caramitru.

„Bine aţi venit la Gala Premiilor Uniter, a 24-a ediţie, aici, la Oradea. Mulţumim destinului şi istoriei că avem acest oraş minunat şi această regiune extrem de expresivă din punctul de vedere al identităţii ţării noastre, cu o cultură remarcabilă şi plină de inedit, cu un amestec de stiluri şi cu o populaţie mixtă, care caută să se exprime cât mai bine şi cât mai profund”, a spus, în deschiderea evenimentului, Ion Caramitru.

Printre momente artistice, au fost și premiile mult-așteptate, acordate anul acesta de juriul format din criticul de teatru Alice Georgescu, actrița Ozana Oancea, criticul Mircea Morariu, scenografa Viorica Petrovici și regizorul Alexa Visarion.

Cel mai bun spectacol al anului 2015 a fost desemnat „Clasa noastră”, de Tadeusz Słobodzianek, montat la Teatrul Naţional „Lucian Blaga” din Cluj. Premiul pentru cel mai bun regizor a ajuns la Radu Afrim, pentru spectacolul „Tihna”. Cel mai bun actor într-un rol principal a fost numit Marian Râlea, iar Emilia Dobrin a fost desemnată cea mai bună actriță.

GIGI CĂCIULEANU, PREMIU PENTRU EXCELENȚĂ

Totodată, Senatul UNITER i-a acordat premiul de excelenţă coregrafului Gigi Căciuleanu, pentru aportul şi impactul spectacolelor sale asupra teatrului românesc. Senatul UNITER a oferit premii speciale lui Matei Vişniesc, pentru „cel mai jucat dramaturg român contemporan”, și actorului Eugen Ţugulea, pentru „o viaţă dedicată teatrului şi poeziei”. Premiul pentru întreaga activitate le-a revenit anul acesta actriţei Luminiţa Gheorghiu, actorului Vladimir Găitan, regizorului Victor Ioan Frunză, scenografei Maria Miu şi criticului şi istoricului de teatru Anca Mănuţiu.

Un alt premiu special i-a fost acordat compozitorului Adrian Enescu, pentru muzică de teatru, precum și actorului Miklós Bács, „un mentor al tinerelor generaţii de actori”.

Gala Premiilor UNITER se desfășoară anual, începând din 1991, acordând distincțiile Uniunii pentru fiecare an calendaristic încheiat. Decernarea premiilor se face după principiul nominalizărilor stabilite de un juriu de selecție. Pe baza nominalizărilor făcute, un alt juriu decide, în seara Galei, prin vot secret, câstigătorul fiecărui premiu.

CITIȚI MAI JOS LISTA PREMIILOR UNITER 2016:

Premiul pentru cel mai bun spectacol: „Clasa noastră”, de Tadeusz Słobodzianek, regia László Bocsárdi (Teatrul Naţional „Lucian Blaga” Cluj-Napoca)

Premiul pentru cel mai bun regizor: Radu Afrim pentru regia spectacolului „Tihna” (Teatrul Naţional Târgu Mureş, Compania „Tompa Miklós”)

Premiul pentru cel mai bun scenograf: Adrian Damian, pentru scenografia spectacolului „Cântăreaţa cheală” (Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi)

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal: Marian Râlea pentru rolul Tullius din spectacolul „Marmură” (Teatrul Bulandra, Bucureşti)

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal: Emilia Dobrin pentru rolul Elena din spectacolul „Casa cu pisici” (Teatrul Mic, Bucureşti)

Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar: Marius Manole pentru rolurile Bătrânica apatică / Actorul din spectacolul „Între noi e totul bine”, de Dorota Maslowska, în regia lui Radu Afrim (Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti)

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar: Ilinca Manolache pentru rolurile din spectacolul „Anul dispărut. 1989” (Teatrul Mic, Bucureşti)

Premiul pentru critică teatrală: Maria Zărnescu.

Premiul pentru teatru radiofonic: „Jucătorul de table”, de George Arion, dramatizarea radiofonică şi regia artistică Cezarina Udrescu, producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune

Premiul pentru teatru TV: „Buzunarul cu pâine” de Matei Vişniec, regia Tudor Chirilă, producţie a Societăţii Române de Televiziune

Premiul pentru cel mai bun debut: Ada Galeş pentru rolul Denise din spectacolul „Copilul problemă” (Teatrul „Sică Alexandrescu” Braşov).

ÎN CADRUL GALEI AU MAI FOST ACORDATE:

Premiul British Council: actorii Alexandra Rădescu şi Dorin Eugen Ionescu

Premiul preşedintelui UNITER: Emil Boroghină

Premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului 2015: „Nadia“, de Diana Florina Avrămuţ

Citește și:

Premiu de excelență pentru Gigi Căciuleanu

Juriul UNITER vine la Constanța

UNITER premiază excelența

Taguri articol


12