ORICE PROIECT, SUB LUPĂ Pentru prima dată în ultimii zece ani, în care liderii administrației constănțene - Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu - au fost ținte permanente ale desantului procurorilor DNA în mandatele lui Traian Băsescu, organizația județeană a PSD Constanța, condusă de cei doi, suferă de un vid de putere. Mazăre a părăsit funcția de președinte al filialei județene a partidului, iar Nicușor Constantinescu, prim-vicepreședintele organizației, este în arest la domiciliu. Dacă, din același motiv, CJC așteaptă, letargic, revenirea liderului din arest, și Primăria Constanța riscă să rămână fără lider, în condițiile în care Radu Mazăre, sătul să dea explicații pentru toate actele administrative și proiectele puse în aplicare, a afirmat în mai multe rânduri, în ultimele zile, că este 90% hotărât să plece și de la Primărie. Privind în urmă, per ansamblu, acțiunile concertate din Justiție, îndreptate împotriva celor doi lideri emblematici ai administrației constănțene, par a fi menite să distrugă susținerea electorală masivă de care atât Mazăre, cât și Constantinescu se bucură. Probabil în scopul ca locul să le fie luat de adversarii politici care, în bătălia electorală, nu au reușit să adune voturi nici măcar pentru a accede în turul doi de scrutin. Acum că drumul pare deschis, așteptăm să se ridice acele persoane care să fie în stare măcar să continue numeroasele proiecte aflate în derulare. Radu Mazăre a explicat că nu a ajuns să ia aceste decizii radicale doar din cauza presiunilor DNA și a faptului că aproape zilnic trebuie să se întâlnească fie cu procurori, fie cu judecători, fie cu polițiști pentru a da cu subsemnatul pentru fiecare act administrativ propus și pus în aplicare - proiecte concrete, realizate, care se văd și sunt susținute cu acte. Drept dovadă, a înfruntat acuzatorii timp de 10 ani, îmbrăcat în haine militare. Capac i-a pus conducerea PSD, care s-a hotărât să elimine prezumția de nevinovăție și să retragă funcția politică deținută de liderii pe numele cărora s-a pus în mișcare o acțiune de urmărire penală, fie ea abuzivă sau nu.
DIN ANCHETĂ ÎN ANCHETĂ Numai în ultimele zile, atât Radu Mazăre, cât și Nicușor Constantinescu au avut de dus lupte cu cei care îi acuză. Luni seară, Mazăre a fost reținut 24 de ore de către DNA București, eliberat de către judecători miercuri dimineață din lipsă de probe, pentru ca miercuri seară, când a mers în arestul Poliției Capitalei să-și recupereze bunurile, să vorbească pentru prima dată despre demisie. Vineri a ajuns iar la DNA, de data asta la Constanța, unde a fost înștiințat că s-a pus în mișcare urmărirea penală într-un dosar care este cercetat de ani buni fără a fi trimis în judecată. "M-a înștiințat (procurorul) că a pus în mișcare urmărirea penală pentru terenul de la Castel vândut în 2004, pentru terenul de la Cazino, ăla pentru care sunt anchetat în proces la București din 2007, pentru că nu am dat afară funcționarii publici în 2008 și pentru că Primăria nu a executat o hotărâre de instanță unde noi spunem, și cei din subordinea mea, că nu putea fi executată. Asta e tot. Patru bucăți de abuz în serviciu, clasic. Nu este un alt dosar, e dosarul vechi. S-a pus în mișcare urmărirea penală, adică este ultima fază înainte de a fi trimis în instanță", a spus Mazăre. El a subliniat abstractul situației în care se află, în condițiile în care el personal este acuzat, deși terenurile au fost vândute de Consiliul Local, nu de primar, în baza unei expertize realizate de un specialist stabilit prin licitație publică, care, între timp, a devenit și președintele Asociației Naționale a Evaluatorilor din România. În contrapartidă, DNA a realizat o expertiză bazată pe prezumții, care spune, de exemplu, că terenul care este în jurul Castelului a fost subevaluat pentru că acolo, dacă s-ar fi construit un ansamblu rezidențial, terenul n-ar fi costat 24 de euro, ci 94. Hiba în logica expertului tocmit de DNA constă în faptul că terenul cu pricina aparține de un monument istoric - Castelul, iar terenul nu poate susține niciun ansamblu rezidențial, ci are destinația exclusivă de spațiu verde. Şi aşa este şi acum, iar asta se poate verifica, foarte uşor, cu o scurtă plimbare în staţiunea Mamaia!
"NU MĂ INTERESEAZĂ POLITICA" La insistențele jurnaliștilor, Mazăre a explicat, din nou, de ce refuză să mai participe la jocul DNA: "Le mulțumesc oamenilor că m-au votat atâta amar de vreme, pentru că au crezut în mine. Și eu mi-am dorit să fac bine. E adevărat că am și greșit uneori, dar vreau să trăiesc. De zece ani mă târâi pe la porțile DNA-ului și răspund la fel și fel de acuzații de la ANI, DNA, rapoarte, controale... Nu mai pot. Nici nu mai pot să mă ocup de ceea ce înseamnă oraș, nu pot să dau nicio dispoziție nimănui în Primărie pentru că peste o săptămână poate să fie chemat de procurori și întrebat „Te-a pus primarul?“. Îmi pare rău că plec din politică. Dar, punând în balanță viața personală și stresul prin care trăiesc și tot coșmarul... Pentru că eu trăiesc un coșmar. Nu știu câți oameni în România ar fi putut trăi cu gentuța la ei, așteptând să fie chemați din două în două zile, să fie băgați la beci, scoși de la beci, anchetați, hăituiți și tot așa. Nu mai vreau să trăiesc coșmarul ăsta. Indiferent de ce se întâmplă în politică în România, indiferent de ce se întâmplă în administrație în Constanța, o să mă ocup de dosare și o să stau la plajă, nu o să mai fac nimic pentru care să-mi înceapă iar procurorii anchete. Pentru că, în momentul ăsta, orice fac este anchetat. Am și eu dreptul la viața mea. 90% nu mă răzgândesc în ceea ce privește plecarea", a spus Mazăre.
Ponta: "Îmi pare rău, dar asta este"
Premierul Victor Ponta a reacționat, dacă putem spune aşa, după ce Radu Mazăre a anunțat că și-a dat demisia din toate funcțiile deținute în PSD și urmează să o facă și din cea de primar al Constanței. Ponta susține că nimeni nu l-a sunat pe Mazăre pentru că PSD-iștii se tem să mai vorbească la telefon, dar își va lua el inima în dinți și-l va suna. ”Sincer, îmi pare rău de ce i se tot întâmplă și are și el dreptate, dar, asta este, trebuie să mergem înainte”, a declarat Victor Ponta.