Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și inspectorul general al IGSU, general de brigadă Ovidiu Vasilică, s-au deplasat duminică în localitățile afectate de inundații din județul Galați.
Potrivit unui comunicat transmis de IGSU, oficialii au discutat cu prefectul județului și primarii localităților Pechea, Slobozia Conachi și Izvoarele, zone în care a fost necesară evacuarea preventivă a localnicilor, pentru identificarea măsurilor necesare restabilirii stării de normalitate în cel mai scurt timp.
De asemenea, în cursul vizitei cei doi au ajuns și pe tronsonul de drum de pe DN 25, afectat de precipitații și restricționat temporar circulației.
"Efortul pompierilor și autorităților a fost unul susținut, astfel încât traficul rutier pe drumul care leagă municipiul Galați de orașul Tecuci a fost reluat la ora 17,30", precizează sursa citată.
Cei doi oficiali MAI au vizitat și locurile de cazare ale echipajelor de intervenție din județele Bacău, Brăila, Buzău, Călărași, Ialomița, Tulcea, Vaslui și municipiul București, relocate în sprijinul pompierilor gălățeni încă de acum trei zile.
În urma analizării situației din teren, au fost regândite raioanele de intervenție, prin redistribuirea personalului și a tehnicii în zonele unde apele au generat efecte considerabile.
Luni, potrivit comunicatului de presă, forțele de intervenție vor fi suplimentate cu 30 de pompieri cu trei motopompe remorcabile și 10 transportabile de la inspectoratele pentru situații de urgență din județele Vaslui, Vrancea și Brăila, care vor derula misiuni pentru decolmatarea fântânilor din localitățile Pechea, Cuza Vodă și Slobozia Conachi.
În sprijinul populației, în zonă au fost trimiși 900 de saci de dormit de către Crucea Roșie, bunuri ce sunt distribuite cu ajutorul pompierilor salvatori.
În toată această perioadă, forțele operative acționează, alături de autoritățile locale, cu instalații pentru potabilizarea apei, motopompe de mare capacitate și alte mijloace tehnice pentru evacuarea apei și a mâlului din gospodăriile afectate.
"Având în vedere prognozele hidro-meteorologice, peste 4.000 de pompieri rămân mobilizați pentru a interveni cu promptitudine la limitarea și înlăturarea situațiilor care pot pune în pericol viața semenilor sau a bunurilor acestora", se mai arată în comunicatul IGSU.