Forţele aeriene israeliene au efectuat un raid, la Rafah, în sudul Fîşiei Gaza, în noaptea de duminică spre luni, au anunţat oficiali din cadrul serviciilor de securitate palestiniene. Acest atac aerian isrealian, primul de la 14 iunie şi pînă în prezent, s-a produs într-un sector în care palestinienii sapă tuneluri pentru organizarea unor operaţiuni de contrabandă între Fîşia Gaza şi Egipt. Un purtător de cuvînt militar a confirmat raidul, precizînd că a fost vizat un tunel de contrabandă. Aceste tuneluri sînt folosite pentru traficul de arme, de carburanţi şi de mărfuri aduse din Egipt în Fîşia Gaza, care este supusă unei blocade israeliene de la preluarea puterii în aceste teritorii de către mişcarea islamistă palestiniană Hamas, în iunie 2007. Raidul a constituit o ripostă faţă de un tir de rachetă şi două tiruri de obuze de mortier în direcţia Israelului, care nu s-au soldat cu victime sau răniţi. Ultimele incidente de acest fel s-au petrecut la 16 iulie.
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a atras atenţia în mai multe rînduri, în ultimele săptămîni, asupra faptului că forţele armate israeliene vor replica fiecărui tir de rachetă sau de obuz de mortier lansat de pe teritoriul Fîşiei Gaza. Această regiune a trecut sub controlul exclusiv al Hamas în iunie 2007. Ca răspuns la tirurile de rachetă lansate din aceste teritorii, forţele armate israeliene au lansat o ofensivă împotriva acestei mişcări islamiste (27 decembrie 2008 - 18 ianuarie 2009) care avea ca obiectiv, în mod oficial, oprirea acestor tiruri. Această operaţiune a provocat moartea a peste 1.400 de persoane, majoritatea civili şi rănirea altor 5.000 în rîndul palestinienilor şi a devastat părţi largi din cadrul acestui teritoriu suprapopulat. Potrivit forţelor armate israeliene, peste 200 de rachete şi obuze de mortier au fost lansate dinspre Fîşia Gaza spre Israel, de la sfîrşitul ofensivei israeliene împotriva Hamas.
Un israelian cere bani de la UE pentru consolidarea casei sale în faţa tirurilor de rachete
O persoană cu dublă cetăţenie, franceză şi israeliană, va depune o petiţie la Comisia Europeană, cerînd ca UE să plătească pentru lucrări de fortificare a casei sale din Israel în faţa atacurilor cu rachete, relatează publicaţia electronică EUObserver. Eyal Katorza, din oraşul Sderot, de lîngă Fîşia Gaza, şi-a pierdut locul de muncă, iar magazinul mamei sale a fost închis în ultimii doi ani, din cauza rachetelor Qassam care lovesc zona în medie de trei sau patru ori pe zi, în pofida armistiţiilor oficiale. Într-o petiţie de opt pagini, avocaţii lui Katorza spun că UE este obligată să-şi protejeze cetăţenii din străinătate, în conformitate cu articolele 3.5 şi 20 din Tratatul UE. Petiţia cere din partea UE ”reparaţii pentru pierderea venitului de la locul de muncă, reparaţii pentru prejudicii fizice şi psihice, reparaţii pentru prejudicii legate de proprietate, bani pentru construcţii ranforsate împotriva rachetelor sau a oricărui alt proiectil militar”. Documentul acuză de asemenea UE că permite ca asistenţa acordată teritoriilor palestiniene să ajungă în mîinile teroriştilor şi cere statelor membre să oprească transferul de bani europeni către Hamas şi/sau către toate organizaţiile definite de Guvernul israelian ca fiind organizaţii teroriste.
Avocaţii lui Katorza au depus petiţia la Comisia Europeană în Bruxelles, luni şi vor face o plîngere la Curtea Europeană de Justiţie din Luxemburg, după 12 luni, în cazul în care Comisia nu ia nicio măsură. Petiţia îi invită pe ceilalţi cetăţeni UE care locuiesc în Israel - circa 300.000 de persoane - să se alăture campaniei. În 2008, UE a direcţionat fonduri în valoare de 408 milioane de euro în teritoriile palestiniene ocupate, în cadrul unui program criticat de grupări din Europa pentru drepturile evreilor. Sumele de bani au fost plătite prin PEGASE, un mecanism financiar menit să direcţioneze fondurile UE pentru a plăti direct angajaţii medicali palestinieni sau pentru a menţine centralele energetice în stare de funcţionare, fără a fi folosite în scopuri politice sau militare.