Raidul împotriva lui bin Laden, ascuns Pakistanului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Secret bine păstrat

Raidul împotriva lui bin Laden, ascuns Pakistanului

Externe 05 Mai 2011 / 00:00 500 accesări

• Noi detalii • De la anunţul morţii lui Osama bin Laden nu a existat încă o fotografie oficială care să ateste decesul liderului al-Qaida. În urma speculaţiilor, Casa Albă a confirmat existenţa unor imagini, insistând însă asupra faptului că preşedintele Obama ezită să dea undă verde pentru difuzarea acestora din cauza durităţii lor. Surse oficiale au afirmat că fotografiile în discuţie au fost făcute într-un hangar din Afganistan, printre ele şi o fotografie clară cu faţa lui bin Laden, cu o rană deschisă deasupra ochilor. Alte imagini prezintă aspecte ale raidului asupra complexului din Abbottabad şi ale ceremoniei funerare desfăşurate pe mare. În cele din urmă, preşedintele Obama a decis că nu va face publice fotografiile pentru ca acestea să nu devină o unealtă de propagandă în mâinile duşmanilor SUA.

Controversa continuă şi cu privire la circumstanţele morţii liderului terorist. Osama bin Laden nu era înarmat în momentul în care a fost ucis de comandourile americane, a afirmat marţi purtătorul de cuvânt al Casei Albe Jay Carney, prezentând o nouă versiune a morţii liderului al-Qaida. Acesta ar fi încercat însă să ajungă la o armă, înainte de a fi ucis. Fiica, de 12 ani, a lui Osama bin Laden susţine că tatăl ei a fost capturat viu şi împuşcat mortal de forţele speciale americane în primele minute ale operaţiunii de la complexul din Abbottabad. Fiica lui bin Laden, care s-a aflat printre cei şase copii salvaţi din complex, le-ar fi spus anchetatorilor pakistanezi că forţele americane l-au capturat pe tatăl ei viu, dar l-au împuşcat mortal în faţa membrilor familiei. În afară de recuperarea a patru cadavre ciuruite de gloanţe, agenţiile de securitate pakistaneze au arestat două femei şi şase copii, cu vârste cuprinse între doi şi 12 ani, după ce forţele americane au plecat cu elicopterul spre Afganistan. Unele informaţii sugerează că 16 persoane, inclusiv femei şi copii, au fost arestate în casă, majoritatea de origine arabă. Forţele speciale americane au luat doar două cadavre în elicopterul militar. Unul ar fi fost al lui bin Laden, iar celălalt al fiului lui.

Alte detalii despre vila în care locuia bin Laden sugerează că acesta se simţea într-o relativă siguranţă, deoarece, nu existau gărzi în zonă. Aceeaşi sursă susţine că bin Laden avea o colecţie de materiale electronice, mai multe decât s-ar fi aşteptat cineva de la un lider terorist îngrijorat că ar putea fi capturat. Totodată, acesta s-ar fi servit de o femeie ca scut uman. Femeia a fost împuşcată în picior, dar nu a fost ucisă. Alte două familii, cea a emisarului lui ben Laden şi cea a fratelui său, locuiau în aceeaşi casă. Directorul CIA Leon Panetta a declarat că nici preşedintele Obama şi nici el nu au privit cum a fost omorât bin Laden, de către comando-ul SEAL. Liderul de la Casa Albă a primit, în schimb, imagini video şi informaţii audio în timp real, nespecificate, în timpul desfăşurării misiunii.

• O operaţiune secretă • SUA nu au avertizat autorităţile pakistaneze cu privire la operaţiunea împotriva lui Osama bin Laden. Directorul CIA, Leon Panetta, a explicat că pakistanezii l-ar fi putut alerta pe liderul terorist. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a recunoscut că relaţiile dintre SUA şi Pakistan sunt „complicate, dar importante”. În timp ce Congresul examinează posibilitatea de a suspenda ajutorul financiar american masiv acordat acestui aliat dificil, Departamentul de Stat a subliniat că acest ajutor a plătit dividende şi va continua să plătească dividende.

Preşedintele Obama i-a lăsat pe comandanţii militari să aştepte, în tensiune, declarând că are nevoie să reflecteze la operaţiune, acordându-şi 16 ore de gândire înainte să dea undă verde pentru efectuarea raidului. Membrii echipei speciale, cărora nu li s-a spus nici măcar pe cine se pregătesc să captureze, au efectuat exerciţii de repetare a misiunii în două reconstrucţii ale ţintei suspecte. Misiunea a fost blocată până la primirea tuturor aprobărilor şi când analiştii au confirmat, fără urmă de îndoială, că Osama bin Laden se află în oraşul Abbottabad, din nordul Pakistanului.

• Anchetă de durată • Indiciile ce au permis localizarea lui bin Laden au fost strânse de-a lungul anilor şi nu pornind de la interogarea brutală a unui deţinut anume, a insistat administraţia Obama, în condiţiile în care unele voci susţin că tortura a fost justificată. Administraţia americană a prezentat interogatoriile a doi deţinuţi consideraţi de mare importanţă ca fiind elemente centrale ale urmăririi. Mesagerul prin care bin Laden a fost găsit ar fi fost un protejat al organizatorului atentatelor de la 11 septembrie 2001, Khaled Sheikh Mohammed, şi un asistent de încredere al lui Abu Faraj Al-Libbi, numărul trei în reţeaua al-Qaida, capturat în 2005. Cei doi bărbaţi, în prezent închişi la Guantanamo, au fost supuşi unor tratamente degradante, torturaţi, atunci când au ajuns pe mâinile CIA şi ale interogatorilor săi. Administraţia Bush a fost aspru criticată pentru această practică, interzisă de Barack Obama odată cu sosirea sa la Casa Albă. Agenţia afgană de informaţii a semnalat SUA casa, considerată suspectă, în care a fost ucis în final liderul al-Qaida. Agenţii afgani nu bănuiau că liderul al-Qaida s-ar putea afla acolo. Informaţia a fost împărtăşită americanilor în luna august, iar afganii nu au fost implicaţi în continuarea anchetei sau în operaţiune.

• O invitaţie refuzată • Fostul preşedinte George W. Bush a refuzat invitaţia liderului de la Casa Albă, care l-a invitat să îl însoţească la Ground Zero, pentru a marca victoria misiunii din Pakistan. Purtătorul de cuvânt al fostului preşedinte a transmis că Bush a ales să se ferească de atenţia media în perioada post-madat, dar va sărbători alături de americani această victorie în războiul împotriva terorismului. Barack Obama, care l-a criticat în repetate rânduri pe George W. Bush pentru faptul că a întârziat prinderea lui Osama bin Laden prin războiul din Irak, i-a făcut oferta fostului şef de stat după ce a luat decizia să participe la evenimentul de la New York. George W. Bush, care a promis, stând lângă ruinele World Trade Center, că atacurile teroriste vor fi răzbunate, va participa la cea de-a zecea comemorare a evenimentelor din 11 septembrie.

Taguri articol


12