Raiduri aeriene în mai multe zone ale Siriei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Războiul continuă

Raiduri aeriene în mai multe zone ale Siriei

Externe 25 Iulie 2013 / 00:00 363 accesări

Elicoptere şi avioane de luptă siriene au realizat, marţi, numeroase raiduri aeriene deasupra mai multor regiuni ale ţării, în timp ce, la sol, luptele continuă între rebeli şi soldaţi, la Damasc şi în împrejurimi. Observatorul sirian al Drepturilor Omului (OSDO) a precizat că aceste raiduri au vizat oraşul Tabqa din provincia Hassake şi zone din guvernoratul Idleb, unde şase persoane, dintre care două femei şi trei copii, au fost ucise în localitatea Sermine. Armata aeriană a bombardat şi zone din provinciile Homs şi Alep, în special oraşul Khan al-Assal, căzut luni în mâinile rebelilor, precum şi Damascul, unde şapte persoane, dintre care doi copii, au fost ucise. De asemenea, alte cinci persoane au murit în urma bombardamentelor artileriei la Duma, în suburbia din nord-estul Damascului. În capitală, trupele au continuat atacul asupra taberei de refugiaţi palestinieni de la Yarmuk, unde se desfăşoară lupte între rebeli şi trupele regimului şi miliţiile pro-regim. Luni, 159 de persoane au murit în urma violenţelor din ţară, conform bilanţului realizat de OSDO, care se bazează pe o reţea extinsă de militanţi şi surse medicale civile şi militare din Siria.

EXPERŢI ONU LA DAMASC Doi experţi ONU însărcinaţi cu examinarea unei presupuse utilizări a unor arme chimice în conflictul din Siria au sosit ieri la Damasc, în contextul în care regimul şi rebelii se acuză reciproc că au recurs la acest tip de armament. Sosiţi la un hotel, în capitala siriană, Ake Sellstrom şi Angela Kane urmează să poarte discuţii cu regimul privind un acces pe teritoriul sirian, în cadrul anchetei asupra utilizării de gaz sarin. Kane este Înaltul Reprezentant ONU pentru Dezarmare, iar Sellstrom este şeful misiunii ONU însărcinate cu anchetarea acuzaţiilor de utilizare a unor arme chimice în Siria. ONU a anunţat pe 11 iulie că Sellstrom şi Kane au acceptat invitaţia Guvernului sirian de a merge la Damasc, în vederea finalizării consultărilor asupra modalităţilor de cooperare necesare unei eventuale misiuni la faţa locului. Regimul sirian dorea ca anchetatorii ONU să se concentreze asupra unui incident atribuit de către Damasc opoziţiei siriene, incident care a avut loc în martie, la Khan al-Asal, în apropiere de Alep. Însă rebelii au preluat, luni, controlul asupra acestui oraş. De asemenea, potrivit ONU, Damascul refuza ca trimişii să ancheteze şi acuzaţii formulate împotriva armatei siriene, de către Londra şi Paris, cu privire la producerea unor incidente similare la Homs, în decembrie 2012. Această divergenţă a împiedicat, până în prezent, misiunea ONU să meargă la faţa locului, pentru a culege mărturii şi a recolta eşantioane.

MĂSURI STRICTE Guvernul libanez a hotărât marţi să adopte măsuri mai stricte pentru intrarea sirienilor în Liban, cu scopul de a interzice cerşetoria şi concurenţa neloială practicate de refugiaţi. „Vor fi luate măsuri la frontieră, pentru a supraveghea criteriile potrivit cărora sirienii pot intra în Liban”, a declarat ministrul pentru Afaceri Sociale, Wael Abu Faour. „Sirienii sunt bineveniţi la noi, până când drama se termină în ţara lor, dar datoria noastră este să protejăm cetăţenii libanezi”, a spus el, referindu-se la războiul civil care s-a soldat cu peste 100.000 de morţi, începând din martie 2011, în Siria. Cu aproape 600.000 de refugiaţi pentru o populaţie de patru milioane de locuitori, Libanul este ţara care găzduieşte cei mai mulţi refugiaţi sirieni. Ministrul Economiei, Nicolas Nahas, a anunţat că „există un flux nemotivat din punct de vedere umanitar. Siguranţa Generală va examina, prin urmare, dacă cei care se prezintă la frontieră vin dintr-o regiune sinistrată, după care îi va considera refugiaţi sau simpli vizitatori. Orice refugiat care fuge de crime, foame şi distrugere este binevenit, dar trebuie să respecte legile libaneze”.



12