SUA au efectuat nouă atacuri aeriene în apropierea celui mai important baraj din Irak, la Mosul, în nord, o instalaţie pe care forţele kurde încearcă să o preia de la jihadişti, a anunţat Comandamentul Militar american pentru Orientul Mijlociu şi Asia Centrală (CENTCOM). Avioane şi drone au lansat cu succes nouă atacuri care au distrus sau avariat patru vehicule blindate de transport de trupe, şapte vehicule armate, două vehicule de transport de tip Humvee şi un vehicul blindat, a precizat CENTCOM. Aceste acţiuni vizează susţinerea eforturilor umanitare, protejarea personalului american şi a instalaţiilor SUA în Irak, a precizat Comandamentul. Atacurile aeriene au obiectivul să susţină o ofensivă a peshmerga (combatanţi kurzi) lansată sâmbătă, cu obiectivul cuceririi barajului de la jihadişti, care deţin controlul asupra acestuia de la 7 august. Un oficial militar kurd, generalul Abdel Rahmane Korini, este cel care a anunţat această ofensivă, precizând că luptătorii kurzi au reuşit să preia controlul asupra părţii de est a barajului, după ce au ucis mai mulţi membri ai grupării sunnite Statul Islamic (SI). Potrivit unor martori, atacurile aeriene asupra poziţiilor deţinute de jihadişti au început sâmbătă dimineaţă și continuau sâmbătă seara. Barajul furnizează apă şi electricitate majorităţii regiunii şi este indispensabil irigării unor vaste zone cultivate.
În contextul în care Irakul se confruntă cu un haos de la începutul unei ofensive, pe 9 iunie, a jihadiştilor din cadrul SI, pe care se pare că nimic nu o poate opri, pentru moment, marile puteri şi-au intensificat eforturile în vederea opririi surselor de finanţare ale insurgenţilor, înarmării kurzilor şi ajutorării câtorva zeci de mii de persoane vulnerabile care au fost dislocate de violenţe.
TRIB DECIMAT Jihadişti din cadrul SI angajaţi în conflictul din Siria au ucis, în ultimele două săptămâni, peste 700 de membri ai unui trib care a încercat să se opună autorităţii lor în estul ţării, a anunţat, sâmbătă, un ONG sirian. Dintre cei 700 de membri ai tribului sunnit Shaitat ucişi, 100 sunt combatanţi înarmaţi şi restul civili, a precizat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Ei au fost ucişi în mai multe sate din provincia Deir ez-Zor, controlată în mare parte de SI. Tribul Shaitat luptă de la sfârşitul lui iulie împotriva SI în cele trei sate, după arestarea a trei membri de-ai săi de către jihadişti, care au încălcat astfel un acord între cele două tabere. SI a preluat sub control o mare parte din provincia siriană Deir ez-Zor, pe care a integrat-o în califatul său, proclamat la sfârşitul lui iunie, pe teritorii vaste aparţinând Siriei şi Irakului.
UN STAT KURD ÎN IRAK NU E PE GUSTUL GERMANIEI Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, s-a pronunţat, ieri, împotriva creării unui stat independent al kurzilor în Irak, pentru a nu destabiliza şi mai mult ţara. Kurdistanul este o regiune autonomă în Irak, iar combatanţii kurzi reprezintă, în prezent, singura piedică în calea înaintării jihadiştilor din Statul Islamic în ţară. Revenind dintr-o vizită pe care a efectuat-o sâmbătă în regiune, Frank-Walter Steinmeier a apreciat că ”formarea unui nou guvern la Bagdad, sub conducerea noului premier al-Abadi, este, poate, ultima şansă a unităţii statului irakian”. Preşedintele regiunii autonome irakiene Kurdistan, Masoud Barzani, a cerut, ieri, aliaţilor săi, inclusiv Germaniei, arme puternice pentru combatanţii kurzi care luptă împotriva SI. Barzani a repetat că nu doreşte trimiterea de trupe pe teren de către comunitatea internaţională, ci doar suficient armament.
TEAMA LUI CAMERON ”Jihadişti din cadrul grupării SI pot deveni suficient de puternici încât să ia ca ţintă oameni de pe străzi în Marea Britanie, dacă nu se trece la acţiune”, avertizează premierul britanic, David Cameron, citat de BBC News online. Cameron afirmă că un răspuns umanitar faţă de SI nu este suficient şi că este necesar un răspuns ferm în domeniul securităţii, în contextul în care conducători ai Bisericii şi-au exprimat îngrijorarea că Marea Britanie nu are o abordare coerentă faţă de extremismul islamic. Cameron avertizează că, ”dacă SI a putut să-şi cioplească aşa-numitul califat, Marea Britanie s-ar putea confrunta cu un stat terorist la malul Mediteranei şi învecinându-se cu state NATO”. Mai mult, David Cameron sugerează că oricine merge pe străzile din Marea Britanie cu un steag islamic asupra lui ar trebui arestat. El insistă asupra faptului că el nu consideră toate acestea un război împotriva terorimului, ci ”o bătălie între Islam, pe de o parte, şi extremişti care vor să abuzeze Islamul, pe de altă parte”.