Unităţi speciale ale armatei americane au efectuat operaţiuni în Somalia şi Libia, capturându-l, la Tripoli, pe un lider al reţelei teroriste al-Qaida, suspectat de implicare în atentatele comise în 1998 la ambasadele americane din Kenya şi Tanzania. „În urma unei operaţiuni americane pentru combaterea terorismului, Abu Anas al-Libi este deţinut de armata americană într-o locaţie din afara Libiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, George Little. Guvernul libian a fost informat despre această operaţiune, efectuată la Tripoli de unităţi speciale americane. Abu Anas al-Libi, pe numele său real Nazih Abdul Hamed al-Raghie, de 49 de ani, urmează să fie transferat în SUA, pentru a fi judecat. Este acuzat de implicare în organizarea atentatelor comise în august 1998 la ambasadele SUA din Dar es Salaam şi Nairobi, soldate cu 213 morţi şi 5.000 de răniţi. Abu Anas al-Libi era membru al organizaţiei Grupul Islamic de Luptă din Libia, după care a fost recrutat de reţeaua al-Qaida.
În paralel, SUA au confirmat un raid al unităţilor speciale americane la o bază islamistă a grupării somaleze al-Shebab. Atacul a avut loc sâmbătă, la o bază islamistă din Barawe, într-o zonă de coastă din regiunea Shabelle, la 240 de kilometri la sud de capitala Mogadishu. Postul de radio somalez Shabelle a relatat că un combatant al-Shebab a fost ucis, iar alţii au fost răniţi. Mişcarea islamistă somaleză al-Shebab, având denumirea completă Harakat al-Shebab al-Mujahedin (HSM - Mişcarea Tinerilor Mujahedini), este afiliată reţelei teroriste al-Qaida şi este suspectată de implicare în numeroase atentate comise în Africa, cel mai recent fiind cel dintr-un supermagazin din Nairobi, în Kenya, soldat cu 67 de morţi.
În timp ce Guvernul de la Tripoli susţine sus şi tare că nu a fost informat de SUA despre operaţiunea serviciilor speciale efectuată pe teritoriul Libiei, premierul somalez, Abdi Farah Shirdon, a confirmat că Guvernul de la Mogadishu cooperează cu parteneri internaţionali în combaterea terorismului. De la căderea fostului regim al lui Muammar Kadhafi, în 2011, autorităţile de tranziţie din Libia nu au reuşit să pună la punct o armată şi o poliţie de profesionişti, ceea ce dă un sentiment de impunitate miliţiilor înarmate. Un punct de control al armatei din regiunea al-Malti, între Tarhuna şi Bani Walid, a fost atacat sâmbătă de un grup de necunoscuţi. 15 soldaţi au fost ucişi şi alţi patru au fost răniţi.
DINAMICA UNUI ATENTAT Pe de altă parte, Poliţia kenyană a estimat că grupul care a realizat, la sfârşitul lui septembrie, atacul asupra centrului comercial Westgate din Nairobi era format din patru sau şase persoane, nu din 10-15 persoane, cum a fost anunţat anterior. „În baza informaţiilor pe care le deţinem în acest moment, (putem constata că) numărul atacatorilor era între patru şi şase”, a declarat şeful Poliţiei, David Kimaiyo, în cadrul unui interviu pentru postul de televiziune kenyan KTN. Niciunul dintre atacatori nu a reuşit să iasă din clădire după atac, însă oficialul kenyan nu a precizat dacă islamiştii au fost ucişi sau capturaţi.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei kenyene a afirmat că toţi atacatorii erau bărbaţi. „Noi am stabilit că Samantha nu a participat la acest atac”, a adăugat acesta, referindu-se la britanica Samantha Lewthwaite, suspectată anterior că ar fi implicată în atacul de la Nairobi. O altă sursă din cadrul Poliţiei a identificat trei dintre atacatori: doi somalezi, Abu Baraal al-Sudani şi Khatab Ali Khane, şi un kenyan de origine somaleză, Omar Nabhan. Atacul comis pe 21 septembrie împotriva centrului comercial Westgate de la Nairobi, revendicat de către islamiştii somalezi shebab, afiliaţi al-Qaida, s-a soldat cu cel puţin 67 de morţi. Crucea Roşie kenyană a anunţat că 39 de persoane sunt date dispărute.