Rainbow Warrior, nava-fanion a Greenpeace, va ancora pe 29 mai la Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rainbow Warrior, nava-fanion a Greenpeace, va ancora pe 29 mai la Constanța

Eveniment 22 Aprilie 2019 / 16:21 938 accesări

Nava-fanion a organizaţiei Greenpeace, Rainbow Warrior, va ajunge în România la sfârşitul lunii mai, în cadrul unei campanii de conştientizare a relaţiei dintre modul de producere a energiei şi modificarea climei, informează un comunicat al Greenpeace România remis luni potrivit Agerpres. Nava Rainbow Warrior va ancora pe 29 mai la Constanţa, prima oprire dintr-un tur european de 5 luni, care promovează soluţiile energetice curate şi solicită ambiţii mai înalte şi acţiuni decisive pentru protejarea climei din partea liderilor europeni, notează organizaţia.

Vasul călătoreşte pe oceanele şi mările planetei pentru proiecte ştiinţifice sau pentru a protesta împotriva marilor poluatori. Rainbow Warrior e şi una dintre cele mai "verzi" nave din lume: foloseşte preponderent velele pentru deplasare, nu deversează deşeuri în mare, iar materialele folosite pentru construirea sa au fost alese doar din surse ce respectă normele etice ale Greenpeace, se menţionează în comunicat. Mesajul pe care nava Rainbow Warrior îl va transmite în România este renunţarea la cărbune şi folosirea energiei "curate". Vasul va fi ancorat în Constanţa între 29 mai şi 2 iunie, perioadă în care vor fi organizate diferite evenimente la bord şi în port. "România este încă tributară energiei pe cărbune. Deşi are potenţial major pentru folosirea energiei din surse regenerabile (soare, vânt), politicienii români au continuat să sprijine, chiar şi cu preţul penalizării de către Comisia Europeană, producţia pe cărbune, extrem de nocivă pentru mediu şi sănătate. Europa merge în direcţia decarbonării, astfel încât până în 2050 Uniunea să nu mai producă emisii care să afecteze clima", se menţionează în comunicatul Greenpeace România.

Organizaţia solicită din partea statului român un plan curajos pentru reducerea utilizării combustibililor fosili.

"Mai multe ţări membre ale UE au stabilit deja un traseu pentru eliminarea cărbunelui din sectorul energetic. România, din contră, sprijină acest sector foarte poluant pentru planetă şi sănătatea oamenilor, permiţând funcţionarea termocentralelor care nu respectă normele europene. Termenul ferm solicitat de noi pentru închiderea producţiei de energie pe cărbune este 2030", potrivit coordonatorului de campanii Greenpeace România, Alin Tănase, citat în comunicat.

Greenpeace România mai susţine că eliminarea cărbunelui din mixul energetic este o prioritate. Aceasta trebuie să înceapă cu un plan pentru închiderea treptată a minelor şi termocentralelor pe cărbune, poluante şi ineficiente, şi cu stabilirea unor măsuri clare pentru a ajuta zonele dependente de această industrie în declin să migreze spre alte oportunităţi economice, se menţionează în comunicatul Greenpeace.

Taguri articol


12