RAJA a obţinut finanţare europeană pentru investiţii în reţele de apă şi canalizare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pentru a accesa cele 240 de milioane de euro, regia se va transforma în societate pe acţiuni, SC RAJA SA, controlată exclusiv de Consiliul Judeţean Constanţa. În cadrul şedinţei CJC de ieri, deşi li s-a explicat faptul că judeţul riscă să piardă finanţarea europeană dacă nu se urgentează procedurile de transformare a Regiei de Apă, consilierii portocalii au încercat să amîne luarea unei decizii. Într-un final, după ce au aflat că BERD şi Delegaţia Comisiei Europene în România şi-au dat acordul de principiu pentru memorandumul de finanţare, dar şi faptul că la elaborarea documentaţiei pentru transformarea regiei a participat şi un membru al Academiei Române, care a declarat că echipa managerială a viitoarei societăţi are o marjă foarte mică de mişcare, consilierii Alianţei s-au decis să aprobe dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă şi de canalizare din judeţ.

RAJA a obţinut finanţare europeană pentru investiţii în reţele de apă şi canalizare

Eveniment 19 Octombrie 2006 / 00:00 1145 accesări

Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) a dezbătut ieri, în cadrul unei şedinţe ordinare, transformarea Regiei Autonome Judeţene de Apă Constanţa (RAJA) în societate pe acţiuni. Preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, a declarat că RAJA, în calitate de operator regional, a obţinut o finanţare europeană de 240 de milioane de euro, pentru investiţii în reţele de apă şi canalizare, pe care o va putea accesa în 2007, dar cu condiţia ca operatorul regional să fie societate pe acţiuni. Constantinescu a explicat că hotărîrea trebuie luată cît mai repede, pentru a se demara de urgenţă procedurile de înfiinţare a noii societăţi comerciale şi transferarea drepturilor de administrare de la regie către SA. „Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a propus mutarea fondurilor pe care le poate accesa Constanţa către o altă regie din ţară, dacă nu transformăm RAJA în SA”, a declarat Constantinescu. Acest proiect a fost introdus pe ordinea suplimentară de zi a şedinţei, iar consilierii Alianţei au încercat, iniţial, să amîne luarea unei decizii pentru viitoarea şedinţă a Consiliului. La insistenţele executivului CJC însă, au revenit şi au acceptat să se discute proiectul de hotărîre şi să se adopte în cadrul şedinţei de ieri. Directorul general al RAJA, Felix Stroe, a explicat că, în conformitate cu noua Lege a activităţilor de gospodărire comunală, de la 21 martie 2007, toate regiile autonome trebuie să fie transformate în societăţi pe acţiuni. „Odată cu integrarea în UE, unul dintre principalele principii aplicate în administraţie vizează desfiinţarea subvenţiilor de stat. Regiile autonome au fost înfiinţate pentru a putea primi astfel de subvenţii, fapt pentru care s-a stabilit că accesul fondurilor europene de coeziune nu va putea fi făcut decît de operatori care sînt SA”, a declarat Felix Stroe. La elaborarea documentaţiei pentru transformarea regiei a participat şi prof univ dr Sorin Vădeanu, membru al Academiei Române, care a declarat în şedinţă că documentaţia a fost realizată astfel încît controlul asupra societăţii comerciale să aparţină exclusiv Consiliului Judeţean, în timp ce echipa managerială are o marjă foarte mică de mişcare în viitoarea societate pe acţiuni.

Consilieri au fost informaţi că s-a primit deja acordul de principiu al BERD pentru preluarea memorandumului de finanţare de către noua societate, astfel încît programul ISPA demarat de RAJA să nu fie afectat, acelaşi acord de principiu fiind dat şi din partea Delegaţiei Comunităţii Europene în România. Hotărîrrea adoptată ieri de CJC a vizat transformarea regiei în SA, cu restrîngerea drastică a posibilităţilor de acţiune a echipei manageriale, urmînd ca echipa de conducere a RAJA să primească noi atribuţii în timp. A fost discutată şi noua denumire a societăţii. Se propusese iniţial o denumire nouă, însă preşedintele CJC a propus menţinerea titulaturii actuale a regiei: „RAJA este deja un brand creat de CJC în ultimii 15 ani. Propun ca noua societate să se numească SC RAJA SA, pentru a păstra acest brand”. Propunerea preşedintelui a fost acceptată de consilieri, iar noua societate va fi înregistrată la Registrul Comerţului cu denumirea „RAJA”.

Fonduri pentru reconstrucţia caselor distruse de inundaţii la Oltina şi Ostrov

Şedinţa de consiliu a avut pe ordinea de zi mai multe proiecte de hotărîri legate de RAJA, care au privit preluări de reţele în administrare, dar şi modificarea regulamentului tehnic de acţiune în teritoriu, pentru ca angajaţii regiei să facă faţă mai eficient situaţiilor întîlnite pe teren. Spiritele s-au încins atunci cînd a fost luată în dezbatere majorarea tarifului la apă cu indicele inflaţiei pe ultimul an şi jumătate. Această majorare este imperios necesară, conform afirmaţiilor directorului Stroe, fiind o obligaţie trecută în memorandumul de finanţare semnat de BERD, însă consilierii Alianţei au refuzat să voteze pentru, considerînd că procentul de creştere, 9,7%, este prea mare. Consilierul liberal Victor Manea a arătat că, anul acesta, inflaţia este de 5%, refuzînd să înţeleagă că majorarea tarifului la apă nu vizează doar 2006, ci şi a doua jumătate a anului trecut. De cealaltă parte, Nicuşor Constantinescu i-a criticat pe reprezentanţii Alianţei pentru că au permis creşterea cu 400% a tarifelor percepute de Direcţia Apelor Dobrogea Litoral pentru apa din subteran, deşi această resursă nu implică nicio activitate şi nicio investiţie din partea unităţii deconcentrate a statului. Ca urmare a majorării tarifului cu rata inflaţiei, de la 1 noiembrie, metrul cub de apă va costa 21.500 lei, cu 4.400 lei vechi mai mult decît acum.

Alte două hotărîri adoptate ieri alocă fonduri de cîteva miliarde de lei pentru reconstrucţia caselor distruse de ape la Oltina şi Ostrov, ale căror proprietari nu au primit niciun leu de la Guvern. „Am crezut pînă acum că este o eroare faptul că Guvernul a alocat doar 800 de euro pentru remedierea pagubelor produse de inundaţii la Oltina. Am făcut 58 de adrese către Guvern şi am primit . Trebuie să facem ceva şi cît mai repede, pentru că vine iarna şi îi prinde pe oameni fără case”, a declarat Nicuşor Constantinescu. În cadrul aceleiaşi şedinţe, s-a aprobat externalizarea unor servicii din cadrul instituţiilor de cultură din subordinea CJC şi s-au alocat fonduri pentru reabilitarea mai multor muzee. Vom reveni cu amănunte legate de aceste hotărîri în ediţiile viitoare ale cotidianului „Telegraf”.



12