RAJA aduce tehnologia viitorului la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Constănţenii vor avea apă de cea mai bună calitate

RAJA aduce tehnologia viitorului la Constanţa

Social 26 Septembrie 2013 / 00:00 927 accesări

Constănţenii vor avea apă la cele mai înalte standarde de calitate. Un pas important a fost făcut ieri, prin implementarea sistemului „Scada” la Cobadin. Unic la nivel naţional, „Scada” asigură automatizarea sistemelor de alimentare cu apă ale celor 64 de locaţii existente în cele 25 de localităţi din judeţ. Mai exact, toate informaţiile din fiecare localitate arondată sistemului vor fi centralizate pe calculatorul dispeceratului din Cobadin. Avariile se detectează automat şi pot fi rezolvate mult mai repede; ba mai mult, sunt detectate şi eventualele intrări prin efracţie. Un sistem modern, care şi-a dovedit deja eficienţa: consumul de energie electrică a scăzut cu 22%, ceea ce înseamnă o economie la buget de circa 5 milioane de lei pe an. Şi la capitolul avarii, lucrurile stau mai bine: numărul acestora s-a redus, de la 15, la patru-cinci avarii pe lună, prin monitorizarea şi adaptarea permanentă a presiunilor pe fiecare reţea. Alegerea locaţiei pentru realizarea sistemului „Scada” nu a fost întâmplătoare, după cum a precizat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Cristinel Dragomir, prezent la lansarea proiectului: „Cobadin concentrează 25 de localităţi, este o zonă exclusiv rurală, unde sunt extrem de multe puncte de alimentare cu apă, o zonă cu pierderi mari pentru RAJA, care au fost pe deplin amortizate”.

ŞI ALTE LUCRĂRI DE MODERNIZARE Lucrările de modernizare realizate de RAJA SA nu se opresc aici. Potrivit directorului general adjunct al RAJA, Aurel Presură, luna viitoare va fi elaborat un studiu de fezabilitate pentru zona Băneasa, care include 11 localităţi. De asemenea, se lucrează la întocmirea studiului de fezabilitate pentru toate localităţile din aria de operare a RAJA Constanţa.

PESTE 25.000 DE ABONAŢI RAJA VOR AVEA APĂ LA CELE MAI ÎNALTE STANDARDE DE CALITATE.

Proiectul de la Cobadin, în valoare de 2 milioane de dolari, a fost realizat cu sprijinul Guvernului SUA şi al Motorola, prin sistemele de operare. Directorul general Motorola, Glenn Hobbs, prezent la eveniment, a ţinut să precizeze că parteneriatul dintre RAJA şi firma pe care o conduce este unul de „durată, eficienţă, prin care se asigură servicii de cea mai bună calitate pentru consumatori”.

Zi festivă, ieri, şi la Staţia de Epurare Constanţa Nord. Proiectul „Instalaţii de control şi reducerea mirosului în zona obiectivelor ce degajă miros, inclusiv mutarea treptei nămolului - localitatea Constanţa”, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu 2007-2011, a fost inaugurat cu o lună mai devreme decât data prevăzută iniţial. De acum înainte, mirosul neplăcut al staţiei de epurare nu îi va mai deranja pe turiştii veniţi în staţiunea Mamaia. Ba mai mult, potrivit lui Aurel Presură, în urma implementării proiectului, nămolul deshidratat va fi transportat către treapta de tratare a nămolului din Poiana, pentru a nu crea niciun disconfort cetăţenilor. Planuri pentru eficientizarea costurilor şi a muncii regăsim şi aici. La Poiana se doreşte implementarea unei gospodării de compost, din nămolul provenit de la Staţia de Epurare Constanţa Nord, care va fi folosit mai departe, în agricultură. Printre personalităţile prezente la inaugurarea proiectului s-a numărat şi Diana Culcer, director general la Ministerul Mediului, care a menţionat implicarea RAJA în implementarea proiectelor de mediu, profitabilitatea acestora şi beneficiile aduse consumatorilor. Vicepreşedintele CJC a subliniat impactul benefic al staţiei de epurare asupra turismului din zonă.



12