RAJA dă lecţii vecinilor de la sud de Dunăre

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

RAJA dă lecţii vecinilor de la sud de Dunăre

Social 24 Noiembrie 2012 / 00:00 553 accesări

VIZITE ÎN JUDEŢ Investiţiile de amploare realizate de compania SC RAJA SA în judeţul Constanţa atrag vizita străinilor. Noul sistem SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition - Monitorizare, Control şi Achiziţii de Date) implementat de conducerea companiei naţionale în 21 de localităţi a stârnit interesul vecinilor de la sud de Dunăre.

Centrul de Pregătire SCADA al RAJA din localitatea Cobadin, inaugurat anul trecut, dar şi Centrul Zonal RAJA de la Murfatlar au găzduit, ieri, vizita unei delegaţii conduse de viceministrul Dezvoltării Regionale şi Lucrărilor Publice din Bulgaria, Dobromir Simidchiev şi a unei alte delegaţii formate din reprezentanţi ai Ambasadei SUA la Bucureşti. Bulgarii au fost interesaţi să afle cum a fost implementat sistemul SCADA în judeţul nostru. „Sunt impresionat de succesul RAJA din mai multe motive: au servicii la nivel european, este o companie publică şi au management tehnic. Eu am cunoştinţe foarte mari despre sistemele de apă din toată Europa, dar cifrele pe care le-am întâlnit aici sunt impresionante. Avem astfel de companii şi în Bulgaria, dar ele funcţionează jumătate la capacitatea celui de aici”, a declarat viceministrul bulgar. El a remarcat staţia de clorinare de la Cobadin şi a testat pe propria piele cantitatea de clor care se elimină din apă. „Nu ştiu câte instalaţii de clorinare există în România, dar în Bulgaria există doar una, la Sofia”, a precizat viceministrul.

Prezent la vizita delegaţiei bulgare, directorul general al SC RAJA SRL, Felix Stroe, a declarat că, în 2013, sistemul SCADA va fi extins în toată aria de operare a RAJA, însemnând de la Constanţa până la Buftea şi de la Buftea la Predeal. „Sistemele de comunicare şi operare de la distanţa sunt de înaltă tehnologie şi automatizare. Ele permit reducerea forţei de muncă, scăderea cheltuielilor şi reducerea considerabilă a consumului de orice fel, inclusiv de energie electrică. Suntem pionieri, în acest domeniu, în România. Mai există pe ici pe colo prin ţară câte un echipament de gen, dar un sistem cu o astfel de extindere nu există”, a spus Stroe. Sistemul SCADA a fost finanţat printr-un grand considerabil din partea guvernului SUA şi a companiei Motorola, dar şi cu o contribuţie din partea RAJA.



12