RAJA extinde reţeaua de canalizare în întreg judeţul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fonduri europene . Cel mai mare proiect de mediu din ţară

RAJA extinde reţeaua de canalizare în întreg judeţul

Eveniment 01 Iunie 2012 / 00:00 708 accesări

Pentru cei care doresc să realizeze proiecte din fonduri europene, atragerea banilor puşi la dispoziţia României de UE reprezintă o adevărată muncă de Sisif, din cauza birocraţiei exagerat de stufoase existente la nivelul ţării noastre. Din fericire, lucrurile sunt pe cale să se schimbe. Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, aflată, ieri, la Constanţa, în cadrul unei vizite de lucru, a declarat că vor fi căutate soluţii pentru a veni în sprijinul celor care doresc să acceseze fonduri europene. Afirmaţiile au fost făcute în timpul întâlnirii pe care demnitarul a avut-o cu reprezentanţii autorităţii locale şi ai SC RAJA SA Constanţa, la sediul companiei constănţene. În ciuda piedicilor puse de fosta guvernare, reprezentanţii RAJA au reuşit, cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), să obţină finanţare europeană pentru cel mai mare proiect din România pe fonduri structurale de mediu, în valoare de 271 de milioane de euro. „Ceea ce am făcut la RAJA voi face la toţi cei care au proiecte importante pe mediu. Voi merge la fiecare şi voi asculta care sunt problemele pe care le întâmpină în implementarea proiectelor”, a spus Rovana Plumb. Ea a precizat că investiţiile în proiecte privind dezvoltarea infrastructurii de apă şi canal din ţara noastră sunt o prioritate, în condiţiile în care 50% dintre conaţionali nu beneficiază de aceste servicii.

REVENIRE LA VALOAREA INIŢIALĂ A PROIECTULUI Potrivit directorului general al RAJA, Felix Stroe, în 2011, societatea constănţeană a început lucrările în cadrul proiectului privind extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare din judeţele Constanţa şi Ialomiţa. „Valoarea proiectului aprobat de autorităţile europene era cu 111 milioane de euro mai mare, dar fosta guvernare a obligat compania constănţeană să restrângă valoarea proiectului, deşi, în forma iniţială, acesta acoperea toate nevoile judeţului Constanţa în ceea ce priveşte extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare”, a spus, la rândul său, preşedintele CJC, Nicuşor Daniel Constantinescu. El a precizat că a solicitat ministrului Mediului, în cadrul discuţiilor purtate ieri, revenirea la forma iniţială a proiectului RAJA. Din valoarea totală a proiectului, 74 de milioane reprezintă contribuţia proprie a RAJA.

MAI MULTE FONDURI EUROPENE În cadrul întâlnirii, ministrul Mediului a mai declarat că creşterea nivelului de absorbţie a fondurilor europene este un punct foarte important pe agenda noului Guvern. „Prioritatea noastră nu este, însă, de a creşte rata de absorbţie numai pentru a da bine. Vom urmări care sunt efectele proiectelor finanţate din bani europeni, ce beneficii sociale şi economice aduc comunităţilor în care au fost derulate”, a mai spus ministrul.

Pe lângă serviciile de alimentare cu apă potabilă şi canal, ministrul Mediului a aplaudat iniţiativele constănţene şi a mai discutat, cu autorităţile locale, despre alocarea, din fondul de mediu, de bani pentru continuarea proiectului CJC privind împădurirea judeţului, precum şi despre posibilitatea realizării de proiecte transfrontaliere, pe mediu, cu autorităţile din Republica Moldova. Până în prezent, ca urmare a eforturilor depuse de CJC, la nivelul judeţului Constanţa au fost împădurite aproape 3.500 de hectare. Rovana Plumb a mai declarat că va cere specialiştilor din cadrul Ministerului Mediului să analizeze propunerea făcută de preşedintele CJC privind posibilitatea utilizării apei de răcire folosite pentru Centrala Nucleară de la Cernavodă în scopuri termice (sistemul centralizat de încălzire, dezvoltare sere etc.).



12