Pilotul francez Antoine Meo (KTM) a câştigat etapa a şasea a Raliului Dakar 2018, desfăşurată joi între Arequipa (Peru) şi capitala Boliviei, La Paz, în timp ce românul Emanuel Gyenes (KTM) s-a clasat pe locul 31. La categoria moto, Meo a fost cronometrat pe cei 313 km de probe speciale cu timpul de o oră, 54 de minute și 10 secunde, fiind urmat de argentinianul Kevin Benavides (Honda), la 30 de secunde, şi de australianul Toby Price (KTM), tot la 30 de secunde. Gyenes a sosit cu o întârziere de 13 minute și 3 secunde.
În ierarhia generală, pe primul loc a urcat Kevin Benavides, urmat de francezul Adrien Van Beveren (Yamaha), la 1,57, şi de austriacul Matthias Walkner (KTM), la 2,50. Gyenes ocupă locul 30, la 2h25,26 de lider.
La categoria auto s-a impus pilotul spaniol Carlos Sainz (55 de ani), care l-a devansat cu patru minute pe francezul Stephane Peterhansel, coechipierul său de la Peugeot, care şi-a păstrat prima poziţie în clasamentul general. Peterhansel are în continuare un avans confortabil, de peste 27 minute, faţă de Sainz, în timp olandezul Bernhard Ten Brinke, ocupantul locului al treilea, se află la o oră şi 20 minute distanţă de lider.
Ziua a fost marcată de prezenţa a mii de bolivieni pe marginea traseului, în momentul sosirii piloţilor în oraşul La Paz. Cu această ocazie au avut loc însă şi confruntări între manifestanţi ostili actualei puteri şi forţele de ordine, înainte de trecerea primilor concurenţi, fără ca acestea să perturbe trecerea participanților la cursă.
Aproape o sută de persoane s-au confruntat cu forţele de ordine, care au folosit gaze lacrimogene pentru dispersarea manifestanţilor. Sticle de apă şi scaune au fost aruncate în direcţia automobilului organizatorilor care a deschis parada. Primii motociclişti sosiţi au fost fluieraţi copios, înainte de o nouă confruntare între manifestanţi şi poliţie, în care s-au aruncat petarde şi fumigene.
„Vrem spitale, nu Dakar!” sau „Abrogaţi codul penal!” au scandat manifestanţii, în contextul social tensionat din Bolivia împotriva preşedintelui Evo Morales, aflat la putere din 2006 şi care speră să rămână în funcţie până în 2025. La rândul său, Morales şi-a exprimat satisfacţia faţă de sosirea Raliului Dakar în Bolivia: „Este o mândrie pentru noi să participăm la acest eveniment, care ne poate integra în lume, poate promova sportul şi poate atrage turişti”.
Vineri este zi de pauză, iar sâmbătă se va desfăşura etapa a şaptea, între localităţile boliviene La Paz şi Uyuni, pe 425 km cronometraţi.
Citește și:
Sebastien Loeb a abandonat în etapa a cincea a Raliului Dakar