Rămânem cu Guvernul „şomaj, foamete şi faliment”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rămânem cu Guvernul „şomaj, foamete şi faliment”

Eveniment 17 Martie 2011 / 00:00 1520 accesări

Beneficiind de aportul majorităţii PDL, UDMR, minorităţi şi UNPR, Guvernul Boc a scăpat şi de data aceasta de „ghilotina” moţiunii de cenzură, intitulată „Codul Boc - salarii mici, şomaj mare, firme falimentate”, care a fost introdusă de opoziţie după ce Executivul şi-a angajat răspunderea pe noul Cod al muncii. După o „săpuneală” între Putere şi Opoziţie, dispută în cadrul căreia s-au aruncat cuvinte grele, intenţia Opoziţiei de a-l da jos pe premierul „hopa-mitică”, Emil Boc, a eşuat, cea de-a opta moţiune fiind respinsă aseară târziu, cu 212 voturi pentru, patru împotrivă şi două anulate. De la vot au lipsit parlamentarii Puterii, iar pentru a trece, moţiunea ar fi avut nevoie de 236 de voturi. Înaintea începerii dezbaterilor, care au început destul de târziu, premierul Emil Boc şi-a făcut apariţia la tribună cu o cravată mov, care să simbolizeze, probabil, “succesurile” la votul de la moţiune. Discursul premierului a început cu o “recomandare” sinistră la adresa jurnaliştilor, spunându-le să fie atenţi să nu se împiedice de cablurile camerelor de televiziune prezente pe culoar, pentru a preveni „un alt accident de muncă”, aluzie la gestul electricianului TVR Adrian Sobaru de a sări de la balconul Parlamentului! Cu un zâmbet larg, Emil Boc a recitat câteva versuri, ironizând textul moţiunii, premierul declarând totodată că “Alianţa Socialistă doreşte să menţină actualul Cod al Muncii cu scopul de a păstra salariaţii într-o masă de manevră pentru pomeni electorale, defavorizând însă foarte mulţi români care au performanţă la locul de muncă şi patronii care nu folosesc munca la negru”.

Primul care i-a dat replica lui Boc a fost preşedintele PSD şi co-preşedintele USL, Victor Ponta, care a spus că „USL este în competiţie cu Traian Băsescu pentru cine îl dă primul afară pe Emil Boc”. Social democratul şi-a continuat remarcile acide la adresa lui Boc făcându-l “papagal”, pentru că „repetă că România iese din criză”, moment în care, rănit în orgoliu, Boc a plecat din sala de plen. În continuare, Ponta a spus că alianţa pe care se bazează premierul Emil Boc pentru a guverna este “alianţa dintre hoţi şi proşti”. Preşedintele PSD a mai afirmat că, dacă premierul Emil Boc ar avea o fărâmă din demnitatea lui Adrian Sobaru, ar salva România.

O altă opinie dură a venit din partea preşedintelui PNL, Crin Antonescu, care a spus că „Băsescu şi Boc râd întruna ca proştii într-o ţară cu oameni din ce în ce mai trişti”. Antonescu l-a acuzat pe Boc că vorbeşte “des şi cu poftă” despre socialism şi despre populism, el apreciind că premierul a mai vorbit despre socialism când era tânăr, dar nu în glumă, iar despre populism a început să vorbească recent, pentru că a învăţat repede şi bine, întrucât “dresorul este prestigios”. Liderul liberal l-a întrebat pe premier în numele cui vine în Parlament cu o atitudine atât de veselă. „Noi am venit aici în numele unor oameni. Ştim foarte bine pe cine reprezentăm. În numele cui veniţi dumneavoastră, domnule prim-ministru, cu ideologii dumneavoastră, cu şmecherii dumneavoastră de toate culorile? În numele cui veniţi atât de vesel aici? În numele angajatorilor, al mediului de afaceri, al angajaţilor, al efigiei spânzurate a lui Avram Iancu, în legătură cu care nu vreţi să ştiţi nimic şi nu daţi doi bani ca să nu supăraţi noul stăpân, care nu mai e Traian Băsescu, ci e Viktor Orban?”, a spus Antonescu, spunându-i totodată lui Boc: “Poate azi moţiunea nu trece, însă, mai devreme sau mai târziu, veţi pleca definitiv.”

După aflarea votului moţiunii, liberalul Eugen Nicolăescu a anunţat că grupurile parlamentare ale PNL şi PSD vor contesta astăzi la Curtea Constituţională Codul Muncii. De menţionat este şi faptul că un vot favorabil moţiunii l-a dat un parlamentar PDL, Mircia Giurgiu. Potrivit preşedintelui PDL, premierul Emil Boc, acesta va fi exclus din partid.



12