Comunitatea oamenilor de cultură din România a primit, zilele acestea, trista veste a trecerii în eternitate a academicianului Florin Constantiniu, care s-a stins din viaţă, vineri, la vârsta de 79 de ani. Considerat de academicianul Răzvan Theodorescu „cel mai strălucit istoric al României contemporane”, Florin Constantiniu era şi un apropiat al slujitorilor muzei Clio de la malul mării.
„NU S-A SFIIT SĂ-I CRITICE PE CEI DE LA PUTERE” „Academicianul Florin Constantiniu a fost una dintre cele mai proeminente personalităţi ale istoriografiei româneşti din ultimii 50 de ani. S-a remarcat prin studii profunde, extrem de elaborate, prin sinteze de mare amploare privind istoria poporului român. După 1990, publicistica lui demonstrează o analiză şi viziune bazate de experienţa istoricului privind evoluţia sau mai bine spus, involuţia Românei pe multe planuri. Nu s-a sfiit să-i critice pe cei de la putere şi să le arate unde au greşit. A fost prieten al tinerilor istorici pe care i-a încurajat. Personal, m-am bucurat de atenţia cu totul deosebită a Domniei Sale, fiind extrem de interesat de cercetările mele. Mai mult decât atât, şi-a făcut timp să prefaţeze ediţia a doua a lucrării Evoluţia Dobrogei între 1918-1944”, a spus istoricul constănţeans prof. univ. dr. Valentin Ciorbea.
De asemenea, trebuie amintit faptul că istoricul Florin Constantiniu semnează în una dintre cele mai reprezentative lucrări dedicate pământului dintre Dunăre şi Mare, care a văzut lumina tiparului în ultimii trei ani, volumul „Dobrogea 1878-2008. Orizonturi deschise de mandatul european“, coordonat de Valentin Ciorbea.
Florin Constantiniu s-a născut la Bucureşti, la 8 aprilie 1933. El a absolvit studiile secundare la Colegiul „Sfântul Sava” şi pe cele superioare la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti (1951-1956). În 1968, şi-a susţinut teza de doctorat cu tema „Relaţiile agrare din Ţara Românească în secolul al XVIII-lea”.
Din 1957, a fost cercetător în cadrul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” din Bucureşti, iar în 1977, 1983 şi 1987, a realizat cercetări în Franţa şi SUA.
După cum declarase, sâmbătă, academicianul Răzvan Theodorescu, înmormântarea fusese programată ieri, la cimitirul Ghencea din Capitală.