ONORURI MILITARE Actorul Iurie Darie, care a încetat din viaţă vineri noapte, după o îndelungă suferinţă, la vârsta de 83 de ani, a fost înmormântat cu onoruri militare, ieri, la cimitirul Sfânta Vineri din Capitală, în prezenţa familiei, dar şi a câtorva zeci de apropiaţi, printre care numeroşi colegi, actori şi regizori. Slujba de înmormântare a fost oficiată de un sobor de cinci preoţi, în faţa capelei cimitirului, în prezenţa câtorva sute de persoane, a familiei, colegilor şi admiratorilor. Sicriul a fost purtat de militari din Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazul”, care au şi tras cele trei salve, la coborârea sicriului în mormânt, în aplauzele celor prezenţi. Prietenii şi admiratorii care nu l-au putut conduce pe ultimul drum pe regretatul Iurie Darie au putut veni, sâmbătă, la Sala Studio a Teatrului de Comedie din Bucureşti, unde a fost depus sicriul cu trupul neînsufleţit al artistului.
„UN OM DEOSEBIT, UN ACTOR DESĂVÂRŞIT” Coroane de flori au fost depuse din partea fiului actorului, regizorul Alexandru Darie, care este directorul Teatrului Bulandra, din partea colegilor de la Teatrul de Comedie, unde a jucat regretatul artist, din partea actorului Victor Rebengiuc, a teatrelor „Odeon”, „Nottara”, a lui George Ivaşcu, a premierului Victor Ponta, a primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, dar şi a unor prieteni şi admiratori. De altfel, premierul Victor Ponta a transmis, prin intermediul biroului de presă al Guvernului, un mesaj de condoleanţe familiei actorului Iurie Darie. „Este doliu în lumea teatrului, a filmului şi a culturii româneşti. Este o zi tristă, care ne demonstrează din nou cât de important este să le arătăm în fiecare zi marilor noştri actori respectul şi preţuirea noastră. A plecat dintre noi un om deosebit, un actor desăvârşit, dar rămân rolurile sale, rămâne bunătatea lui, rămâne bucuria pe care o trezea în suflet atunci când apărea pe scenă sau pe ecrane”, a spus Victor Ponta.
BIOGRAFIE Iurie Darie s-a născut pe 14 martie 1929, în Vadul Rascov din judeţul Soroca, aflat în prezent în Republica Moldova. Absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică, în 1952, a debutat în anul 1953, în „Nepoţii gornistului”, în regia lui Dinu Negreanu. A interpretat roluri memorabile în peste 40 de producţii cinematografice. A fost actor al Teatrului de Comedie din Bucureşti, unde i-a avut ca parteneri pe marii actori Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Mircea Albulescu, Dem Rădulescu, Sanda Toma, Vasilica Tastaman, Consuela Roşu, Stela Popescu, Silviu Stănculescu şi Anca Pandrea.