Rămăşiţele lui Pablo Neruda, la analizat, în SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rămăşiţele lui Pablo Neruda, la analizat, în SUA

Monden 15 Aprilie 2013 / 00:00 368 accesări

Rămăşiţele pământeşti ale poetului chilian Pablo Neruda vor fi trimise în SUA pentru analize amănunţite, în scopul de a fi clarificate motivele morţii sale. Familia poetului laureat cu Premiul Nobel a fost de acord cu trimiterea rămăşiţelor pentru teste toxicologice în Carolina de Nord.

Operaţiunea de exhumare a rămăşiţelor pământeşti ale poetului chilian, decedat în septembrie 1973, la câteva zile după lovitura de stat a lui Augusto Pinochet, au început duminica trecută la Isla Negra, o regiune de coastă din centrul statului Chile, cu scopul de a elucida misterul morţii sale. Rămăşiţele sale au fost exhumate luni, iar familia autorului a fost de acord să trimită probele în vederea unei analize amănunţite, sub suspiciunea de otrăvire. Pablo Neruda a murit în urmă cu 40 de ani, la puţin timp după venirea la putere a generalului Augusto Pinochet. Potrivit versiunii oficiale, Pablo Neruda a murit din cauza complicaţiilor medicale provocate de un cancer la prostată, pe data de 23 septembrie 1973, la 12 zile după puciul organizat împotriva bunului său prieten, preşedintele socialist Salvador Allende. Anumite mărturii recente au pus sub semnul întrebării această versiune a faptelor şi au evocat un asasinat comandat de dictatură, pentru a evita ca Pablo Neruda să devină, din exil, unde se pregătea să plece, un oponent de prestigiu al noului regim.

Teza asasinării, evocată încă de la început de unii dintre apropiaţii lui Neruda, şi sprijinită de alte mărturii şi documente medicale, a fost în cele din urmă audiată de justiţia chiliană, care a ordonat exhumarea rămăşiţelor pământeşti ale poetului. Partidul Comunist din Chile, convins la rândul său de ipoteza asasinatului, s-a adresat justiţiei în decembrie 2012, solicitând exhumarea rămăşiţelor pământeşti ale poetului. “Neruda a fost asasinat”, a declarat Manuel Araya, în vârstă de 65 de ani, pe atunci tânăr militant, desemnat de Partidul Comunist Chilian pe postul de asistent şi şofer al scriitorului. Potrivit acestuia, Pablo Neruda a murit la câteva ore după ce i-a fost făcută o injecţie misterioasă în timp ce era spitalizat în clinica Santa Maria din Santiago de Chile. Ambasadorul mexican din epocă la Santiago de Chile, Gonzalo Martinez, i-a făcut rost de un permis de liberă trecere şi de un avion, care urma să decoleze spre Mexic, pe 24 septembrie. Potrivit certificatului de deces, Pablo Neruda a murit de cahexie canceroasă, o stare de malnutriţie extremă şi de mare slăbiciune. Persoanele care l-au văzut pe Pablo Neruda, pe numele său real Ricardo Eliecer Neftali Reyes Basoalto, în zilele de dinaintea decesului acestuia au spus că poetul nu părea în niciun caz în pericol de moarte.

Justiţia chiliană a reanalizat recent circumstanţele în care au murit şi alte persoane în timpul dictaturii lui Pinochet: astfel, judecătorii chilieni l-au exhumat pe Salvador Allende, în mai 2012, pentru a afla dacă acesta s-a sinucis sau a fost asasinat, în timpul loviturii de stat din 11 septembrie 1973. O expertiză medicală a înclinat spre ipoteza sinuciderii. O altă anchetă vizează examinarea circumstanţelor în care a murit un alt reprezentant al opoziţiei, Eduardo Frei Montalva, fostul preşedinte chilian din perioada 1964-1970, care a murit în 1982, în urma unei operaţii considerate banale, efectuată în aceeaşi clinică în care a murit Pablo Neruda, de acelaşi medic care l-a operat pe celebrul poet. În ianuarie 2011, justiţia chiliană a redeschis 725 de dosare de crime contra umanităţii comise în timpul acestei dictaturi, în timpul căreia au murit sau dispărut peste 3.100 de persoane. Peste 700 de foşti agenţi militari, poliţişti şi civili ai dictaturii chiliene au fost condamnaţi sau sunt cercetaţi pentru astfel de crime, însă mai puţin de 70 dintre ei se află în detenţie, judecătorii optând în multe cazuri pentru graţiere sau reducerea pedepselor.

Taguri articol


12