Raport asupra torturilor practicate de CIA, clasificat ca „secret de apărare“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Raport asupra torturilor practicate de CIA, clasificat ca „secret de apărare“

Externe 25 Aprilie 2017 / 08:01 2764 accesări

Curtea Supremă a SUA a refuzat luni să admită un recurs depus de puternica organizație pentru apărarea drepturilor omului ACLU (The American Civil Liberties Union), care cerea publicarea completă a unui raport al Senatului american despre recurgerea la tortură de către CIA, relatează France Presse. "Acesta este un răspuns profund dezamăgitor pentru transparență", a reacționat Hina Shamsi, o responsabilă a ACLU. Refuzând să examineze acest dosar, Curtea Supremă lasă validă sentința unui tribunal federal din Washington care estimase că acest raport al Comisiei de informații al Senatului nu era supus reglementărilor în vigoare cu privire la libertatea informației. Acest document, care conține peste 6.000 de pagini, este rezultatul unei vaste anchete parlamentare asupra foarte controversatului program de detenții secrete și interogatorii abuzive ale CIA după 11 septembrie 2001, sub guvernul președintelui George W.Bush. El a fost clasificat drept "secret de apărare" și doar un rezumat de 500 de pagini a fost făcut public în decembrie 2014. Acest rezumat parțial al anchetei dezvăluia practicile agenției de spionaj de a captura și interoga, în afara cadrului judiciar, a persoanelor suspectate de legături cu Al Qaida. Dezvăluirea acestor informații avusese efectul exploziei unei bombe în SUA și în lume, comentează AFP.

Raportul descrie în special cum deținuții erau ținuți zile în șir în întuneric, aruncați în ziduri, băgați în apă rece ca gheața, privați de somn timp de o săptămână, loviți și hărțuiți psihologic. Alți suspecți fuseseră atârnați de plafon de brațele încătușate la spate, suferiseră "hidratări rectale" forțate și simulări de înec în închisori secrete.

Concluziile raportului Senatului au fost contestate de CIA și de o parte dintre republicani, în timp ce aproape jumătate din populația americană consideră justificat să fie utilizată tortura pentru interogarea suspecților de terorism. După ce a apărat în campanie recurgerea la tortură, practică pe care Barack Obama o interzisese când era la Casa Albă, Donald Trump nu a mai avut aceeași poziție fermă după preluarea mandatului.

Taguri articol
CIASUATorturiAncheteDeținuțiTerorismSpionaj


12