Raport prea politic pe Justiţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Şi CE are scăpări

Raport prea politic pe Justiţie

Politică 19 Iulie 2012 / 00:00 435 accesări

IMIXTIUNI POLITICE După numeroase discuţii şi acuze aruncate între politicienii români, dar şi între cei români şi cei europeni, preşedintele Comisiei Europeane (CE), Jose Manuel Barroso, a prezentat, ieri, raportul tehnic pentru Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) al ultimilor cinci ani privind justiţia din România. Cu toate că este vorba de un raport care ar fi trebuit să cuprindă progresele, regresele şi problemele pe care le-a avut România în ultimii cinci ani, raportul este mai mult unul politic şi se bazează preponderent pe ceea ce s-a întâmplat în România în ultimele trei săptămâni de criză politică. Trecând peste imixtiunile politicului într-un raport care ar fi trebuit să fie mai mult unul tehnic, pe justiţie, CE consemnează în raportul tehnic MCV că România poate raporta o creştere semnificativă în urmărirea contrabandei, a evaziunii fiscale, a corupţiei şi a infracţiunilor de criminalitate organizată, în urma abordării proactive a procurorului general al României, dar şi că măsurile adoptate recent de Guvernul României ridică „îndoieli serioase privind angajamentul faţă de respectarea şi înţelegerea statului de drept într-un sistem democratic pluralist“.

DIPLOMAŢIE Reacţiile din partea oficialilor şi politicienilor români nu s-au lăsat aşteptate, prima fiind una la nivel instituţional şi care a venit din partea premierului României, Victor Ponta. Conform afirmaţiilor sale, raportul CE este unul echilibrat, din care România trebuie să tragă concluziile necesare. „România trebuie să continue eforturile de asigurare a unui sistem de justiţie independent şi eficient şi pentru îndreptarea deficienţelor structurale manifestate în timp şi a observaţiilor legate de criza politică din ultimele săptămâni, iar legislaţia va fi pusă în acord cu deciziile CC, în pofida boicotului şi a antijocului PDL“, a spus Ponta. Pe de altă parte, preşedintele interimar al României, Crin Antonescu, a declarat că în raport sunt incluse şi evaluări despre situaţia politică recentă din România, despre care părerile sunt împărţite, adăugând că îşi păstrează aprecierile, rezervele în unele privinţe, pe care le-a formulat deja cu ocazia draftului de raport.

ACUZE GRAVE Dacă la nivel instituţional declaraţiile au păstrat o notă diplomatică, din partea partidelor politice reacţiile au fost mult mai dure. Mai exact, din partea USL, fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu l-a criticat vehement pe preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, arătând că acesta nu a fost preocupat de faptul că fiica lui Traian Băsescu a ajuns în PE finanţându-şi campania electorală prin corupţie. „Pentru domnul Barroso nu contează experimentele Ridzi şi Udrea şi sistemul Băsescu-Boc-Udrea pe care românii au fost nevoiţi să-l suporte în ultimii ani“, a declarat Chiuariu. El a arătat că Barroso uită să spună cum colegii de partid ai lui Băsescu au modificat Legea referendumului astfel încât demiterea preşedintelui să devină imposibilă. Chiuariu a arătat, totodată, că Barroso uită să spună că Guvernul Boc nu a reuşit să pună în aplicare decât un Cod din cele patru adoptate de Parlament şi omite să evidenţieze faptul că actualul ministru de resort, Titus Corlăţean, are un plan concret pentru punerea în aplicare a celorlalte trei Coduri, până în primăvara anului viitor. „Barroso uită că Justiţia nu se poate face de către magistraţi cu salarii tăiate şi uită să spună că Guvernul Ponta a reîntregit salariile magistraţilor“, a mai spus Chiuariu.



12