Raportări-record ale infecțiilor din spitale, în ultimii 5 ani!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În 2015

Raportări-record ale infecțiilor din spitale, în ultimii 5 ani!

Sănătate 22 Mai 2016 / 16:50 733 accesări

Se știe că în România infecțiile nosocomiale sunt ascunse sub preș, în unele unități sanitare cu paturi raportarea fiind chiar puțin peste ”zero”. Este imposibil ca spitalele noastre să aibă mult mai puține infecții în comparație cu multe alte spitale din străinătate, acolo unde igiena este totuși păstrată altfel, acolo unde dezinfecția se face altfel, și aici ne referim la scandalul Hexi Pharma, firmă care oferea spitalelor biocide diluate. Din păcate, la noi, pe lângă faptul că un pacient aflat pe patul de spital este vizitat de câte 3 - 4 sau chiar mai mulți aparținători (prieteni, rude), trebuie să arătăm și faptul că și unele cadre medicale nu respectă regulile de igienă. Nu de puține ori sunt surprinși angajați ai spitalelor, cu echipamentele care ar trebui să fie sterile (halate, papuci), afară, fie să fumeze, fie să își cumpere câte ceva de la magazinele din apropierea spitalelor. Este clar că regulile de bază în ceea ce privește asigurarea igienei sunt încălcate cu bună știință. Am întâlnit și la Constanța această situație, iar atunci când au fost întrebați de ce ies afară așa, au întors capul și au plecat rapid spre spital. Alții au explicat că își șterg bine papucii la intrarea în spital și că nu este nicio problemă (!?).

RAPORTĂRI MAI CORECTE

Încet-încet, și în sistemul sanitar românesc au început să se raporteze mai multe infecții. Astfel, anul trecut au fost înregistrate cele mai multe infecții nosocomiale din ultimii 5 ani - 12.316, numărul total al acestora în perioada 2010 - 2015 depășind cifra de 57.000, reiese din documentele trimise de Ministerul Sănătății (MS) Parlamentului. În 2010 au fost raportate 8.105 infecții nosocomiale, în 2011 - 8.463, iar în 2012 - 8.278 de infecții nosocomiale. Din 2013 încoace, numărul acestora a crescut constant. Astfel, în 2013 au fost 9.296 de infecții nosocomiale, în 2014 - 10.630, iar în 2015 - 12.316 de infecții nosocomiale. Anul trecut au fost verificate 367 de unități sanitare și s-au aplicat 626 de sancțiuni contravenționale, dintre care 369 de amenzi în valoare totală de 340.900 de lei, 3 decizii de suspendare a activității și au fost emise 254 de avertismente, conform datelor raportate de MS Legislativului.

CELE MAI MULTE

Cele mai multe infecții nosocomiale, la nivelul acestei perioade a ultimilor 5 ani, au fost înregistrate în București - peste 12.000 de infecții. Topul este completat de județele Iași - peste 9.000 de infecții și Cluj, cu peste 7.000 de infecții. Potrivit Centrului Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică (CNSISP), secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă s-au confruntat cu cele mai multe infecții nosocomiale, peste 13.500. Peste 12.000 de infecții intraspitalicești au fost raportate la secțiile de chirurgie. Potrivit documentelor MS, în perioada 2010 - 2015 au fost înregistrate peste 15.000 de infecții respiratorii și circa 10.000 de infecții ale plăgilor chirurgicale.

LA CONSTANȚA

La Constanța, în ultimii ani, cele mai multe infecții au tot fost raportate de către spitalele de Boli Infecțioase și Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei”. Raportările au fost, în general, pentru infecții cu Klebsiella, Enterobacter, Pseudomonas și, nu în ultimul rând, din clasa Rotavirus. Majoritatea infecţiilor cu Pseudomonas aeruginosa (numit şi bacilul pioceanic) sunt dobândite în spital, unde mediul umed este favorabil dezvoltării acestei bacterii. Infecţiile cu Pseudomonas sunt o cauză frecventă de morbiditate şi mortalitate a pacienţilor spitalizaţi. Pseudomonas determină infecţii foarte grave, precum: respiratorii, urinare, cutanate, dar şi septicemii. Acest virus este des întâlnit în spitalele noastre, dar şi în lumea întreagă.

Citește și:

Cum vrea premierul să recâştige încrederea pacienţilor români?

În scandalul dezinfectanților: ”Ștergem urmele crimei!?”

În scandalul dezinfectanților: „pacienții, în siguranță!?“

Rezultate îngrijorătoare ale testelor din spitale. Nereguli și la Constanța

SRI, implicat în scandalul dezinfectanților diluați?



12