Raportori APCE vor vizita R.Moldova

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Raportori APCE vor vizita R.Moldova

Externe 02 Aprilie 2010 / 00:00 355 accesări

Doi coraportori din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) vor efectua o vizită de lucru la Chişinău în perioada 5-6 aprilie. Josette Durrieu, reprezentând grupul Socialiştilor, şi Egidijus Vareikis, din grupul Partidul Popular European - Creştin Democraţi, sunt coraportori ai APCE pentru monitorizarea onorării obligaţiilor şi angajamentelor de către R.Moldova. În timpul vizitei, cei doi oficiali din Franţa, respectiv Lituania, urmează să aibă întrevederi cu şeful interimar al statului şi preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, prim-ministrul Vlad Filat şi liderii partidelor parlamentare. Întâlniri sunt programate şi cu procurorul general, comitetul parlamentar de anchetă în legătură cu evenimentele din aprilie 2009, grupul de lucru pentru reforma constituţională şi comitetul parlamentar care se ocupă de propunerea de amendamente la articolul 78 din Constituţie.

R.Moldova, considerată cea mai săracă ţară din Europa, caută susţinerea unor state din Occident, după o ameliorare a relaţiilor cu România. În pofida unui conflict îngheţat cu separatiştii pro-ruşi din Transnistria şi după îndepărtarea fostului regim comunist, care în opinia publicaţiei a fost mai degrabă unul de capitalism de cumetrie, noua coaliţie prooccidentală, ai cărei miniştri tineri contrastează puternic cu cei ai regimului anterior, a ameliorat relaţiile cu România şi au lansat o ofensivă de cucerire a Occidentului. Noua conduecere a ţării a obţinut, în cadrul unei recente conferinţe a donatorilor, angajamente în valoare totală de 1,9 miliarde euro, jumătate ca fonduri nerambursabile şi restul ca împrumuturi, dar şi o promisiune din partea Chinei privind un împrumut în valoare de un miliard de dolari pentru infrastructură. De asemenea, Fondul Monetar Internaţional a aprobat politicile economice ale Guvernului.

Cel mai important lucru pentru moldoveni, este posibilitatea de a călători în Europa, sute de mii dintre aceştia muncind în străinătate, majoritatea ilegal, şi ţinând economia ţării pe linia de plutire cu banii trimişi. Acest lucru a devenit mai dificil în urma aderării României la UE, la 1 ianuarie 2007, iar intenţia acesteia de a adera la spaţiul Schengen în 2011 va crea moldovenilor şi mai multe probleme. Cea mai mare schimbare după venirea la putere a noului regim este libertatea presei, restricţionată de guvernarea anterioară, operând două noi televiziuni şi urmând ca televiziunea naţională română să revină în curând. Reformarea birocraţiei de tip sovietic, coruptă, mai are de aşteptat, la fel ca statul de drept.

Taguri articol


12