Raportul Amnesty International evocă zborurile CIA şi discriminarea minorităţilor în România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Raportul Amnesty International evocă zborurile CIA şi discriminarea minorităţilor în România

Externe 29 Mai 2009 / 00:00 457 accesări

România continuă să aibă probleme în domeniul respectării drepturilor omului şi combaterii discriminării minorităţilor, se arată în raportul anual al Amnesty International, publicat joi, care menţionează zborurile secrete ale CIA şi apelativul ”ţigancă împuţită” folosit de Traian Băsescu. Raportul menţionează că au existat noi acuzaţii că România a fost implicată în programul transferurilor şi detenţiei secrete a deţinuţilor condus de SUA, în pofida dezminţirilor Guvernului şi ale comisiei senatoriale înfiinţate pentru investigarea acestor acuzaţii. De asemenea, sînt menţionate cazuri de tratamente necorepunzătoare, uz excesiv de forţă şi utilizare ilegală a armelor de foc de către forţele de ordine, discriminarea minorităţii rome, a homosexualilor, lesbienelor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT).

Potrivit raportului, autorităţile române nu au oferit Comisiei Europene şi altor instituţii răspunsuri satisfăcătoare faţă de acuzaţiile privind programul american al transferurilor, închisorilor secrete şi dispariţiilor forţate. În februarie 2008, un oficial român de rang înalt a declarat într-un interviu că în 2004 şi 2005 a văzut un autobuz negru sosind în mod repetat la aeroportul Mihail Kogălniceanu, din care ceea ce păreau a fi deţinuţi erau urcaţi în avioane cu destinaţia Africa de Nord. La bord se aflau şi doi agenţi CIA, iar piloţii declarau planuri false de zbor şi plecau spre destinaţii nespecificate. Comisiile înfiinţate pentru a investiga aceste acuzaţii în 2006 şi 2007 au declarat că nu au descoperit dovezi în acest sens, declarînd că acuzaţiile împotria României sînt nefondate, în timp ce preşedinte Traian Băsescu a declarat că nu are cunoştinţe despre curse suspecte de la aeroportul Mihail Kogălniceanu.

Raportul Amnesty International menţionează de asemenea că discriminarea împotriva romilor este în continuare larg răspîndită şi intensă, în timp ce există în continuare plîngeri cu privire la rele tratamente şi uz excesiv de forţă din partea autorităţilor. Romii nu beneficiază de acces egal al educaţie, locuinţe, servicii de sănătate şi locuri de muncă. Aceştia fac, de asemenea, obiectul unor politici care ar avea ca efect segregarea, în special în domeniul educaţiei. Amnesty menţionează că în septembrie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a apreciat că apelativul ”ţigancă împuţită” folosit de preşedintele Traian Băsescu referitor la o jurnalistă, în mai 2007, este discriminatoriu, dar nu a aplicat sancţiuni, deoarece afirmaţia a fost făcută într-o discuţie privată. În decembrie 2008, o comisie a Consiliului Europei pentru prevenirea torturii a publicat un raport în urma unei vizite în România, în iunie 2006, remarcînd că numeroşi deţinuţi denunţă utilizarea excesivă a forţei de către poliţie în timpul arestului sau abuzuri fizice în timpul interogatoriilor. Cu toate acestea, Guvernul român nu a reuşit să modifice legislaţia privind utilizarea armelor de foc de către forţele de ordine, conform standardelor internaţionale.

Raportul remarcă de asemenea că mai multe organizaţii nonguvernamentale, printre care Centrul pentru Resurse Legale şi Salvaţi Copii România, şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la plasamentul, condiţiile de viaţă şi tratamentul pacienţilor din numeroase instituţii psihiatrice şi spitale care nu respectă standardele internaţionale în domeniul drepturilor omului. Minorităţile sexuale sînt de asemenea discriminate, Senatul român respingînd, în februarie, căsătoriile între persoanele de acelaşi sex, înlocuind definiţia căsătoriei între soţi conformă legii din 1953, cu căsătoria între un bărbat şi o femeie.



12