Raportul CE pe anul 2009 critică din nou Bulgaria pentru lipsa eforturilor de combatere a corupţiei la nivel înalt şi infracţionalităţii organizate, constatînd totuşi unele progrese ale Sofiei. ”Existenţa criminalităţii organizate şi corupţiei nu mai este negată şi sînt depuse unele eforturi de către procuratură şi domeniul judiciar în vederea combaterii acestor probleme. Un anumit număr de etape au fost parcurse pentru îndeplinirea recomandărilor propuse de Comisie”, arată raportul CE. Potrivit concluziilor raportului, ”condiţiile pentru activarea clauzelor de salvgardare nu sînt îndeplinite”. Raportul conţine recomandări amănunţite cu privire la viitoarele reforme în cadrul luptei împotriva crimei organizate, corupţiei şi reformei din domeniul judiciar.
Viitorul ministru bulgar de Interne, Ţvetan Ţvetanov, a declarat miercuri că raportului CE privind justiţia din Bulgaria este critic dar obiectiv, în timp ce ministrul pentru Afaceri Externe din Guvernul actual crede că marchează un imens pas înainte. Ţvetanov a dat asigurări că viitorul Guvern va ţine cont de toate recomandările din raport. Lider al grupului parlamentar al partidului de dreapta GERB, el a subliniat şi necesitatea de analizare a activităţii Agenţiei de Stat pentru Securitatea Naţională (DANS), care nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor. Agenţia trebuie să îşi continue activitatea, dar este nevoie de o cooperare între Ministerul de Interne şi DANS, care în prezent lipseşte, potrivit viitorului ministru. De asemenea, GERB vrea înfiinţarea unor organisme speciale pentru a se ocupa de crima organizată şi de corupţia la nivel înalt, a adăugat Ţvetanov, precizînd că noul Guvern este dispus să urmărească în justiţie persoane de la putere care se fac vinovate de abuz de putere. Raportul CE care evaluează progresele Bulgariei, ţară supusă, ca şi România, Mecanismului de Verificare şi Cooperare, subliniază că autorităţile de la Sofia nu au lansat încă o reformă profundă a justiţiei şi nu au dat dovadă pînă în prezent de voinţa politică pentru a face acest lucru.
Foştii informatori comunişti nu mai pot ocupa funcţii de conducere în Parlamentul bulgar
Membrii Parlamentului Bulgariei care au fost colaboratori ai serviciilor de informaţii sau poliţiei secrete în timpul regimului comunist nu vor putea ocupa poziţii cheie în Adunarea Naţională. Propunerea, prezentată în Parlament de Coaliţia Albastră de dreapta şi susţinută de majoritate, a fost adoptată joi, în pofida protestelor exprimate de fosta guvernare, formată din Partidul Socialist şi aliatul său, Mişcarea Turcă pentru Drepturi şi Libertăţi, acum în opoziţie. Parlamentarii care au colaborat cu serviciile secrete nu vor putea conduce comisii parlamentare, nu vor putea face parte din delegaţii internaţionale sau să fie membri ai comisiilor pentru Afaceri Interne şi Apărare, precum şi din cele care supraveghează Agenţia de Stat pentru Securitatea Naţională (DANS) şi gestionează fondurile europene. Dosarele fostului Comitet pentru Securitatea Statului reprezintă o problemă spinoasă în Bulgaria, mai ales atunci cînd este vorba despre trecutul oficialilor de rang înalt. Serviciul de securitate din perioada comunistă a Bulgariei ar continua să aibă influenţă şi după căderea comunismului, foştii lui colaboratori avînd legături strînse cu lumea politică şi mediul de afaceri.