Difuzarea unui raport al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) privind tratamentele aplicate deţinuţilor din închisori secrete ale CIA constituie dovezi suficiente pentru începerea unui proces, apreciază mai multe organizaţii pentru drepturile omului. Raportul CICR precizează că tehnicile de interogare ale Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) americane folosite în cazul suspecţilor al-Qaida constituie tortură. ”Este absolut devastator pentru administraţia Bush”, apreciază Reed Brody, purtător de cuvînt european al organizaţiei Human Rights Watch. Rob Freer, din cadrul organizaţiei Amnesty International, a declarat la rîndul său: ”Există, cu siguranţă, suficiente dovezi pentru a deschide o anchetă penală privind ceea ce s-a întîmplat în centrele secrete de detenţie după 11 septembrie. Cînd CICR utilizează cuvîntul «tortură», nu o face cu lejeritate. Este o crimă pasibilă de justiţia internaţională şi, în prezenţa acuzaţiilor credibile de tortură, SUA au obligaţia să ancheteze şi să-i judece pe responsabili”, a adăugat el. Unii reprezentanţi democraţi din Congresul american au cerut crearea unor comisii care să ancheteze acuzaţiile de abuz ale fostei administraţii în războiul său împotriva terorismului, dar unii republicani au ripostat, vorbind despre o ”vînătoare de vrăjitoare”.
Casa Albă ar putea declasifica şi da publicităţii trei note interne car vor dezvălui, pentru prima dată, detalii despre tehnicile de interogatoriu aprobate de administraţia Bush împotriva deţinuţilor consideraţi membri importanţi ai al-Qaida. Notele, redactate de jurişti ai Departamentului de Justiţie în mai 2005, oferă argumentul legal pentru folosirea simulării înecului şi alte tehnici dure folosite de CIA. Un oficial de rang înalt al administraţiei Obama a declarat că “notele sînt urîte şi ar putea pune CIA într-o postură jenantă”, în timp ce alţi oficiali consideră că acestea ar putea multiplica cererile de înfiinţare a unei “comisii a adevărului”, în ceea ce priveşte tortura. Ca urmare a unui ordin executiv semnat de preşedintele Obama la 22 ianuarie, care interzice utilizarea acestor tehnici agresive, adjuncţii secretarului Justiţiei, Eric Holder, consideră că nu mai există motive pentru a menţinte secrete notele privind interogarea. Argumentele au fost însă respinse de oficialii CIA, care susţin că declasificarea acestora ar putea compromite sursele şi metodele.
Dezbaterea privind utilizarea torturii s-a intensificat din nou, săptămîna trecută, în urma unui articol publicat în “New York Review of Books” referitor la un raport secret al Crucii Roşii Internaţionale care ar fi fost transmis CIA în februarie 2007, în care mai mulţi deţinuţi descriu cu lux de amănunte cum au fost închişi în cutii similare unor sicrie, spînzuraţi cu prosoape sau obligaţi să stea zile în şir dezbrăcaţi şi cu mîinile deasupra capului. Potrivit noii administraţii, declasificarea notelor ar elimina, pe termen lung, secretul care înconjoară modul cum sînt trataţi cu adevărat deţinuţii în războiul împotriva terorismului.